NAKON SNAŽNOG ZEMLJOTRESA: Sjeverni toranj zagrebačke katedrale priprema se za rušenje dinamitom

Nakon što je katedrala detaljno pregledana, uočena su i brojna druga oštećenja, između ostalog i na sjevernom tornju katedrale

  • Regija

  • 16. Apr. 2020  

  • 0

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb, zagrebačka katedrala ostala je bez vrha južnog tornja.

Nakon što je katedrala detaljno pregledana, uočena su i brojna druga oštećenja, između ostalog i na sjevernom tornju katedrale, javlja Index.hr.

Tada je objavljeno kako će se taj toranj morati rušiti, a ubrzo su počele pripreme za njegovo rušenje.

Izvještaj je objavio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, a potpisuje ga projektant obnove katedrale i nadzorni inženjer Damira Foretića.

Kako su zabilježili fotoreporteri, sjeverni toranj spreman je za rušenje. Rušenje će se izvesti kontroliranom eksplozijom dinamitom, a trebalo ga se izvesti prekjučer, međutim vremenski uslovi to nisu dozvolili.

Bilo je previše vjetra i čekaju se povoljni vremenski uslovi da se rušenje izvede. Sjeverni toranj opasan je dinamitom kojim će se njegov vrh rušiti.

"Na sjevernom tornju uočeno je oštećenje zida kamenog stubišta i vidljive su manje pukotine u svodovima tornja", naveo je nakon analize Foretić, podsjećajući da su na snimljenim fotografijama uočena određena oštećenja na kamenim elementima.

Nakon pregleda videosnimki iz drona potvrđena su, naveo je, znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja u subotu statičari iz stručne komisije i članovi radne grupe zaključili su jednoglasno da treba ukloniti dio sjevernoga zvonika, jer prijeti urušavanjem na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima otprilike 15 kubika kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu.

U isto se vrijeme, zaštićen je krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama debljine 5 cm. U samoj katedrali zaštićeni su i oltari uz sam zvonik i kamenu propovjedaonicu iz XVII. vijeka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...