MONSTRUMI SU IMALI PAKLENI PLAN: Cijeli svijet su prekopali u potrazi za predmetom koji bi im dao natprirodnu snagu i pobjedu, zbog sulude potrage mnogi su likvidirani

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 23. Apr. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 30-te godine prošlog stoljeća, kada su nacistički zločinci otpočinjali svoju vladavinu nad evropskim državama.

Iako su nacisti u potrazi za Svetim gralom bili glavni negativci u filmu „Indiana Jones i posljednji križarski pohod“ iz 1989. godine, taj je motiv doista utemeljen na istinitom događaju.

Među nacistima su postojali oni koji su tragali za natprirodne izvorima moći. Heinrich Himmler, šef SS-a i jedan od najmoćnijih ljudi u njemačkom Reichu, vjerovao je kako će pronalazak Grala pomoći Njemačkoj da pobjedi u ratu i dati mu natprirodne moći. Zloglasni nacista je čak pripremio i posebnu prostoriju u dvorcu Wewelsburg u Vestfaliji gdje je namjeravao čuvati Gral.

Naime, nacisti su vjerovali da je Isus Krist arijevskog, a ne jevrejskog porijekla.

Himmler je 1940. posjetio Barcelonu jer je vjerovao da se Sveti gral drži u opatiji Santa Maria de Montserrat kod Barcelone. Na tu je ideju došao gledajući Wagnerovu operu Parsifal, gdje se spominje da se Gral čuva u veličanstvenom dvorcu Montsalvat u Pirinejima, a slavni Wagner inspiraciju za to djelo dobio je proučavanjem srednjovjekovnih pjesama. Himmler je, također, bio vođen katalonskom narodnom pjesmom prema kojoj se, u regiji gdje je smješten, Montserrat nalazi „mistični izvor života“.

No, na njegovu žalost nije pronašao ništa. Španjolske novine o njegovoj su posjeti izvijestile prilično šturo, napominjući da je putovao u pratnji plavokosih muškaraca.

Grupe SS-ovaca pod okriljem nacističke organizacije „Ahnenerbe“ poslane su širom svijeta u potragu za Gralom, ali sve je bilo uzalud.

Nacistička vlada osigurala je velika novčana sredstva svojim arheolozima, a Himmler je, između ostalog, za potragu angažirao i ekscentričnog arheologa Otta Hahna, koji je bio opsjednut legendama o kralju Arturu i želio naći Sveti gral. Hahn je vjerovao da se Gral nalazi u ruševinama utvrde Montsegur u francuskim Pirinejima, gdje su ga sakrili katari, ali mu je ponestalo sredstava za putovanja.

Kada mu je Himmler ponudio financiranje ako se priključi SS-u, pristao je. Nije uspio pronaći Gral te je pao u Himmlerovu nemilost nakon što je pokušao napustiti članstvo iz SS-a. Njegovo smrznuto tijelo pronađeno je u tirolskim planinama 1939. godine. Službeno je uzrok smrti bio suicid, ali svima je bilo jasno što se zapravo dogodilo.

Kad je nacistički ratni stroj 1941. godine krenuo na istok u osvajanje Sovjetskog saveza, s vojskom su krenuli i arheolozi, koji su uz pomoć robovske radne snage kopali u potrazi za dokazima o "arijevskim kolonijama" koje su naseljavale to područje u dalekoj prošlosti.

Također, Himmler je tragao i za izgubljenim mitskim kraljevstvom Shangri La u Tibetu.

Iako su tamo pronašli antičko posuđe i dijelove nakita, koje su kasnije koristili u promociji svoje rasne teorije, Sveti gral nikada nisu pronašli.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...