PA OVO JE SAVRŠENSTVO: Pogledajte mitski gol za koji je Pele rekao da mu je najljepši u karijeri

Za mnoge je Pele i danas najveći nogometaš koji je igrao ovu prekrasnu igru. Slavni Brazilac jedini se može pohvaliti s tri naslova prvaka svijeta, sa Santosom ima dva klupska naslova prvaka svijeta i šest naslova prvaka Brazila.

  • Sport

  • 23. Apr. 2020  

  • 0

U karijeri je zabio više od 1000 golova, a bio je igrač ispred svog vremena. Zabijao je prekrasne golove, poput onog u finalu protiv Švedske kad je imao samo 17 godina.

Igrala se 55. minuta finala kad je Pele postigao jedan od najslavnijih golova u povijesti, onaj gol koji se desetljećima vrti na svim snimkama vezanim za Mundijale. Na Garrinchino dodavanje Pele u šesnaestercuprodaje ''sombrero'' švedskom braniču i zabija za 3:1. Završilo je 5:2 za prvu titulu Brazila.

No sam je Pele u jednoj TV emisiji rekao da mu to nije najljepši gol iako je sigurno važniji. Za svoj najljepši gol kaže da ga je postigao godinu kasnije u Sao Paolu protiv tamošnjeg Juventusa. Nažalost, snimke s te utakmice nestale su zbog požara koji je zahvatio arhivu tamošnje nacionalne TV kuće.

Ipak, prema opisima samog Pelea i izjavama svjedoka, danas je računalnom animacijom rekonstruiran taj mitski gol.  Pele je izveo trostruki sombrero i potom zabio glavom.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...