VELIKI SKANDAL U MANJEM ENTITETU: Evo kako vlada Republike Srpske štiti poreske dužnike…

Vlada Republike Srpske, posredstvom ministarstva finansija je prošle godine više puta spriječila da se Poreska uprava RS “obračuna” sa dužnicima. Mimo zakona je donijela više odluka o odgođenom plaćanju poreskog duga, a pojedini su “drugu šansu” dobili bez bilo kakvog osnova. Sa druge strane, iako je Poreska uprava RS obavještavala ministra da se pojedini reprogrami ne poštuju i da se obaveze ne plaćaju, njihove prijave su odbačene, prenosi portal CAPITAL

  • Politika

  • 28. Apr. 2020  28. Apr. 2020

  • 0

Na sve ovo su upozorili is Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske u svom revizorskom izvještaju koji je bio posvećen finansijskim izvještajima Poreske uprave RS, a koji je inače pozitivan.

Reprogram duga bez obezbjeđenja

Ministrica finansija Zora Vidović, koja je prije te funkcije bila na čelu Poreske uprave, je na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske donijela 12 rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga u iznosu od 16,3 miliona maraka bez obezbjeđenja, kako je to propisano zakonom.

Dužnik koji podnosi zahtjev za odgađanje plaćanja, obavezan je da obezbijedi poreski dug hipotekom nad nepokretnostima, zalogom pokretnih stvari, neopozivom bankarskom garancijom ili jemstvom drugog lica”, navode revizori.

Pored toga što nije bilo nikakvih instrumenata za obezbjeđenje, Vlada, odnosno resorni ministar je ignorisao Poresku upravu RS kada je upozoravala da se pojedine obaveze po reprogramima ne poštuju, te da takve odluke o odloženom plaćanju treba raskinuti.

Naime, PURS prati da li se poštuju donesena rješenja o odgođenom plaćanju koja prima od Ministarstva. Ukoliko se poreski dužnik ne pridržava uslova i rokova iz rješenja uprava obavještava ministarstvo, koje po službenoj dužnosti treba da ukine rješenje. Međutim, tako bi trebalo da se radi po zakonu, dok vlast ne dijeli takvo mišljenje.

Ministar finansija za pojedine obveznike nije donio rješenje o ukidanju rješenja o odgođenom plaćanju po prijemu obavještenja. Navedeno se najvećim dijelom odnosi na javne zdravstvene ustanove ali i druge poreske obveznike koji ne izmiruju dospjele obaveze ili ih izmiruju neredovno.  Prema izvještaju u Poreskoj upravi Ministarstvo je ukinulo 40 rješenja u iznosu od 8.210.606 KM”, stoji u revizorskom izvještaju.

Inače, zahtjev za odgodu u plaćanju proeskih obaveza se podnosi resornom ministarstvu osim ako dug nije manji od 30.000 KM. U tom slučaju o zahtjevu može odlučiti i direktor Poreske uprave.

Poreski dug se može izmiriti odgađanjem jednokratno do godinu dana ili u jednakim ratama u period od pet godina.

Vladini “miljenici” vole da troše njen novac ali ne i da plaćaju porez

Poreska uprava neplaćeni dug naplaćuje iz sredstava obezbjeđenja ili prinudnom naplatom, osim onda kada im se na putu ne ispriječi vlada i ministarstvo.

Jedan od najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske koji Poreskoj upravi zaključno sa februarom ove godine duguje 73,4 milona maraka.

Dok ih Vlada čuva od poreznika, oni su krenuli u projekat izgradnje podzemne garaže na četiri etaže vrijedan 35 miliona maraka.

Vlada je više puta odgodila plaćanje poreskog duga i Rodoljubu Draškoviću, vlasniku koncerna “Swisslion”, koji prema poslednjim podacima duguje preko 15 miliona maraka.  

Jedan od onih koji nema naviku da plaća porez državi je proslavljeni režiser Emir Kusturica, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ujedno i njegov dobar prijatelj.

Njegov “Andrićgrad” duguje 175.000 maraka, što nije bila prepreka Vladi RS da mu preko ministarstva trgovine i turizma mimo zakona i propisa dodjeli grant od 350.000 maraka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...