32 GLASA ZA: Dom naroda usvojio rebalans budžeta Federacije BiH

Dom naroda FBiH usvojio je rebalans budžeta Federacija BiH. Za rebalans su glasala 32 delegata, njih 14 je bilo protiv, a 4 suzdržana.

  • Vijesti

  • 28. Apr. 2020  28. Apr. 2020

  • 0

Federalni premijer Fadil Novalić ranije je poručio delegatima da ukoliko izglasaju rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 5.508.930.679 KM, da će to biti prvi usvojeni rebalans budžeta u regiji.

Na taj način, kaže on, da ne stoje primjedbe da Federacija kasni sa prijedlogom mjera u okruženju.

U odnosu na dosadašnji iznos uvećan je za 554.538.278 KM ili za 11 posto.

Planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomnskiih posljedica u uvjetima pandemije.

- Osim toga, planirano je 20 miliona za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 miliona KM, koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 miliona KM - pojasnio je Novalić.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, planirano je 200 miliona.

- Sva ministarstva su reducirala tekuće transfere. Najveća umanjenja su izvršena na sljedećim transferima: za 1,8 miliona umanjeno je političkim strankama, za 495 hiljada KM za unapređenje transparentnosti u radu Vlade, za uvezivanje staža za 7 miliona, za 2,3 miliona za trajni revolving fond - kazao je Novalić.

Također, transferu za boračke kategorije umanjenje iznosi ukupno 20 miliona KM, ali nisu smanjena individualna prava boraca. Transferi na razdjelu Ministarstvo obrta za 5,39 miliona, Ministarstva obrazovanja za 3 miliona, Ministarstvo okoliša za 3,5 miliona te za Ministarstva prometa za 15,2 miliona.

Za primjenu Zakona o podršci porodicama s djecom za 19,5 miliona, za kulturu i sport je umanjenje 3,4 miliona, za raseljene i izbjeglice 5 miliona KM.

Osvrnuo se da je rashodovna strana budžeta pretrpjela značajne izmjene zbog potrebe da se pomogne privredi, odnosno planira značajan novac u stabilizacijskom fondu.

- Taksativno, na pozicijama plaća, naknada i doprinosa, iznos je umanjen, ali to ne podrazumijeva umanjenje osnovice niti smanjenje pojedinačnih ličnih dohodaka uposlenika već isključivo uštede koje su se pojavile kod većine budžetskih korisnika zbog činjenice da su prijemne procedure otkazane ili prolongirane - potvrdio je Novalić.

Naveo i to da se u pripremi ovog rebalansa, Vlada suočila s dvostrukim pritiskom – s jedne strane, sa sačinjavanjem relevantnih i realnih projekcija očekivanog umanjenja prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom pandemije koronavirusa, a s druge strane, s potrebom da se planira a stabilizacijski fond koji će osigurati značajan novac za pomoć privredi i privrednim subjektima u FBiH.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...