PROBLEMI U "BOLJEM DIJELU BiH": Divlje svinje uništile oko 100 dunuma usjeva u Bosanskom Šamcu

Lovci onemogućeni da reaguju jer je u vrijeme kada divlje svinje čine štetu, od 22.00 do 4.00 sata, na snazi policijski sat.

  • Društvo

  • 02. Maj 2020  

  • 0

Divlje svinje su na poljoprivrednim parcelama na području Bosanskog Šamca uništile oko stotinu dunuma usjeva, ali lovci za sada ne mogu ništa da preduzmu zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, izjavio je Srni predsjednik Lovačkog udruženja "Fazan" Mirko Lukić.

Lukić je istakao da su štetu, koja je procijenjena na oko 40.000 КM, prijavili poljoprivrednici, a da su lovci onemogućeni da reaguju jer je u vrijeme kada divlje svinje čine štetu, od 22.00 do 4.00 sata, na snazi policijski sat.

"Кonstatovali smo s obzirom na broj prijava da je ugroženo oko 100 hektara poljoprivrednih površina, najviše parcela zasijanih kukuruzom, sojom, zobi i pšenicom", objasnio je Lukić.

On je dodao da su ljudi morali ponovo da presijavaju, ali da se šteta ponovila.

Lukić je dodao da će predložiti Lovačkom savezu i nadležnom Ministarstvu kakve mjere treba preduzeti, te je apelovao da se pomogne poljoprivrednicima, jer problema imaju i oni u susjednim općinama poput Modriče, Bosanskog Broda, Dervente.

On je napomenuo da je Lovačko udruženje predložilo i godišnjim planom da se povećaju kvote na odstrijel divlje svinje, jer se prošle godine masovno pojavila na ovom prostoru i da su dobili dozvolu za 15 posto više, ali da im to ništa ne znači.

"Lov divlje svinje, odnosno vepra počinje 1. maja, ali se zbog mjera ne može krenuti u aktivnosti, tako da broj jedinki koje smo dobili ništa ne znači kada je ovakva situacija", naglasio je Lukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...