PODMUKLI UDAR IZ BEOGRADA PREKO BANJE LUKE: "Groteskno je Izetbegovićevo poistovjećivanje antifašista u BiH sa pripadnicima Armije RBiH"

Nakon izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića povodom Dana pobjede nad fašizmom da su "četrdeset pete komunisti pobijedili fašiste, a 95. da su ih pobijedili ljiljani" uslijedili su orkestrirani napadi velikosrpske akademske elite, među kojima su, rado viđeni na nacionalističkim frekvencijama TV kanala pod kontrolom režima Aleksandra VUčića, historičari Aleksandar Raković i Dragomir Anđelković.

  • Mini market

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 2

Lider SDA Bakir Izetbegović ima tendenciozno velike rupe u svom poznavanju historije i groteskno je njegovo poistovjećivanje antifašista u BiH iz Drugog svjetskog rata, koji su masovno bili Srbi, sa pripadnicima Armije RBiH u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća, koji su počinili masovne zločine nad Srbima, rekao je Aleksandar Raković, dežurni Vučićev historičar, redovan gost četničkih "smotri" širom Srbije i propagator velikosrpskog šovinizma, prenosi RTRS.

Raković naglašava da je dobro poznato kakva je bila uloga "zlatnih ljiljana" u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća. 

- Izetbegović i njemu slični treba da se drže onoga što poznaju, a ne da pričaju gluposti - izjavio je Raković za Srnu.

On je rekao da namjera Izetbegovića, ali i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je dao sličnu izjavu, pokazuje "ne samo namjeru revizije historije, nego i apsurdno neznanje".

- Čovek treba da se drži onoga što poznaje, a ne da priča gluposti... Bakir Izetbegović to ne poznaje, ali mi ćemo se truditi da ga upoznamo. Taj bošnjački, muslimanski pokret u Drugom svetskom ratu, oni su bili saveznici nacista i ustaša - rekao je Raković, prenosi RTRS.

Prema riječima "historičara" Rakovića, nema nikakve logike da se islamski fundamentalistički pokret, kakav je bio onaj u Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu, vezuje za Narodnooslobodilačku borbu i antifašistički pokret.

- To je apsurdno i potpuno netačno, jer muslimani koji su bili u partizanima, oni su sebe smatrali uglavnom Srbima po nacionalnosti ili Јugoslovenima po nacionalnosti, što nije slučaj s Bakirom Izetbegovićem. S njegovim ocem jeste bilo neko vreme kada se izjašnjavao kao Srbin - tvrdi Raković.

Srbijanski historičar Dragomir Anđelković, također rado viđen gost na frekvencijama ruskog Sputnjika i Vučićevih režimskih medija gdje raspiruje mržnju prema svim Srbima susjednim narodima, istakao je da "muslimanska takozvana Armija BiH može da pravi paralele samo sa Handžar divizijom i nacističkom Njemačkom, čiji su Bošnjaci bili saveznici za vrijeme Drugog svjetskog rata". 

- Sa saveznicima i oslobodicima iz Drugog svetskog rata, paralelu mogu da prave samo Srbi, čiji preci su bili u istom stroju sa njim - naglasio je Anđelković u izjavi za Srnu.

On je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata, čak i prema podacima iz doba SFR Јugoslavije, u partizanskim jedinicama dominirao srpski narod. Prema njegovim riječima, Јosip Broz Tito je u svojim govorima, koji su objavljeni u njegovim sabranim djelima nekoliko puta jasno govorio o tome da Srbi na početku rata, 1941, 1942 i 1943. godine, čine 90 odsto partizanskog pokreta.

Kasnije je, naglasio je Anđelković, povećan broj pripadnika drugih naroda, ali do samog kraja rata, Srbi su bili većina i u partizanima i u drugom antifašističkom pokretu, odnosno Ravnogorskom pokretu, koji je dobio sva priznanja saveznika, uključujući i SAD, piše Srna a prenosi RTRS-

- Antifašisitčka tradicija na našim prostorima je dominantno srpska. S druge strane, neki drugi narodi sa kojima smo živeli u Јugoslaviji, vrlo često su se borili na strani nacizma - istakao je Anđelković za Srnu.

Režimski historičar Anđelković je dodao da je poznato da su "muslimani u BiH imali SS diviziju - Handžar diviziju, te da su bili zastupljeni i u drugim SS divizijama i da se veliki, dominantan broj pripadnika njihovog naroda borio u ustaškim i domobranskim jedinicama, i bili su na strani nacizma".

- Kada se sve to sagleda, potpuno je smešno, cinično, žalosno da politički lideri naroda koji je za vreme Drugog svetskog rata bio na strani nacizma, a to su muslimani Bošnjaci, napadaju narod koji je bio nosilac antifašističke borbe, a to je srpski narod - istakao je Anđelković.

Prema riječima ovog zaljubljenika četničkih hordi, kao što je bio pokušaj genocida nad Srbima od 1941. do 1945. godine, tako je bio i pokušaj zatiranja srpskog naroda zapadno od Drine od 1992. do 1995. godine.

Srbi su, navodi ovaj "historičar", pobijedili fašizam u Drugom svjetskom ratu, borili su se i protiv nasljednika nacističkih hordi koje su probale da ih unište na prostorima BiH tokom proteklog otadžbinskog rata.

- I danas se susrećemo sa strašnim cinizmom da bošnjački lideri, i to oni koji nastavljaju ratnohuškačku politiku iz devedestih godina, Srbe optužuju za fašizam. A zapravo ideje za koje se oni bore i za koje su se borili njihovi preci su čist nacizam - rekao je Anđelković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...