DUNJA MIJATOVIĆ O PREDSTOJEĆOJ SRAMOTI: Sarajevska misa bila bi pljuska u lice antifašizmu

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je danas da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima, odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

  • Društvo

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 1

Takva komemoracija predstavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima

"Misa planirana u Sarajevu 16. maja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim, koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi", saopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve tog režima, bila bi pljuska u lice idealima i principima antifašizma, na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje, te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u saopćenju.

Misa planirana za subotu do sada je izazvala žestoke osude u BiH i međunarodnoj javnosti

Žestoke osude u BiH, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj Katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Kritičari smatraju da se radi o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dok lokalni crkveni dužnosnici ističu kako je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne, koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka hiljada ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u maju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj. Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Blajburškom polju, a hiljade ostalih stradale su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putevi’. 

(Hina/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...