PROVJERITE, ZLU NE TREBALO: Pet uočljivih simptoma karcinoma jednjaka - najvažnije je reagirati na vrijeme

Iako je rijedak, simptome ove bolesti se ipak trebaju znati kako bi se na vrijeme moglo započeti liječenje.

  • Zdravlje

  • 19. Maj 2020  

  • 0

Karcinom jednjaka je 2-3 puta češći u muškaraca nego u žena. Najčešće obolijevaju stariji od 50 godina. Prognoze su loše, čak 70% oboljelih ne preživi više od 5 godina nakon liječenja. Takva loša prognoza je uzrok kasnog otkrivanja karcinoma, piše Ordinacija.hr

Iako je rijedak, simptome ove bolesti se ipak trebaju znati kako bi se na vrijeme moglo započeti liječenje.

 

1. Poteškoće s gutanjem
Poteškoće s gutanje, ili bol, su glavni simptomi raka jednjaka, tog „kanala“ koji povezuje usta sa trbušnom šupljinom, prema riječima Avni Desai, onkologije iz New Yorka. Ona navodi kako pacijenti osjete bol kad gutaju bilo što, pa i tekućinu, a to je rezultat tumora koji raste i tako djeluje kao blokada na jednjaku.

 

2. Želučana kiselina postaje nepodnošljiva
Iako se radi o povremenoj normalnoj pojavi, može izazvati upale. Pojava kiseline nakon obilnog obroka je također normalna pojava, a osjećaj jakog žarenja je posljedica povrata želučane kiseline u jednjak.

“Istina je da češće ovaj karcinom pronalazimo na donjem dijelu jednjaka, uz želudac“, navodi liječnica te dodaje da ako primijetite ovu pojavu prečesto i simptomi postaju sve gori, obratite se liječniku ali i promijenite prehranu.

3. Kašljete nakon obilnog obroka
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) može uzrokovati osjetljivost pluća.

„Često nakon obroka želučana kiselina može iritirati i dišne putove pa se može javiti kašalj nakon obroka“, pojašnjava dr. Ronnan Kelly iz bolnice John Hopkins te napominje kako većina osoba s GERB-om nema rak jednjaka ali je svakako potrebno pratiti stanje kod liječnika.

4. Gubite kilograme bez razloga
Ako postane teško gutati određenu hranu, vjerojatno ćete nju prestati jesti  i to može uzrokovati gubitak kilograma.

“Karcinom može uzrokovati gubitak apetita, ali i ako jedete normalno i imate zdrav apetit te svejedno gubite kilograme, to bi mogao biti znak da trebate posjetiti liječnika“, navodi dr. Desai.

5. Umornije ste nego inače
Stres, bilo koje zdravstveno stanje od alergija do migrena mogu utjecati na pojavu umora, ali ako ste umornije nego ikad prije, to može biti jedan od simptoma raka jednjaka.

Iako se radi o opasnoj bolesti, valja napomenuti da je karcinom operabilan u prve tri faze bolesti, pa je s liječenjem što važnije rano započeti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...