SAD JE VAŽNIJE, VIŠE NEGO IKAD: Vitamin D - značajan faktor u borbi protiv COVID-19…

Vitamin D ima značajnu ulogu u borbi protiv COVID-19 bolesti. Svjetski stručnjaci naglašavaju da je ovaj vitamin ključan za imunitet te da može spriječiti razvoj teških oblika ove bolesti

  • Zdravlje

  • 20. Maj 2020  

  • 0

Dr. JoAnn Manson, profesorica medicine na Harvard Medical School i Brigham and Women Hospital, navodi da je sve više dokaza da nivo vitamina D u krvi može biti važan za rizik od razvoja infekcije te za težinu COVID-19 bolesti. Odavno znamo da je važno izbjeći nedostatak vitamina D za zdravlje kostiju, srca i dobar metabolizam. Dr. JoAnn Manson navodi da je, u toku COVID-19 pandemije, nivo vitamina D kod svakog pojedinca možda još važniji nego ikad prije.

Vitamin D je važan za urođeni imunitet i pojačava imunološki odgovor protiv virusnih bolesti. Također, može smanjiti upalu te spriječiti razvoj teškog oblika COVID-19 bolesti. Pacijenti koji imaju niži nivo vitamina D u krvi su skloniji infekcijama disajnog sistema. U opservacijskom istraživanju iz tri južnoazijske bolnice, nedostatak vitamina D je uočen kod pacijenata sa težim oblikom COVID-19. Rizik od ozbiljne bolesti je bio osam puta veći kod pacijenata koji su imali nedostatak vitamina D u poređenju s pacijentima koji su imali normalne nivoe vitamina D.

Potrebno je držati se određenih preporuka kako biste osigurali optimalan nivo vitamina D u krvi. Vitamin D se sintetizira u koži, nakon izlaganja suncu. Važno je da provodite što više vremena na otvorenom (uz pridržavanje svih mjera socijalne distance) te da budete fizički aktivni. Ishrana je također važna. Trebali bi čitati etikete hrane na kojima se nalazi sadržaj vitamina D. Izvori hrane s više vitamina D uključuju obogaćene mliječne proizvode, obogaćene žitarice, masnu ribu i sušene gljive.

Osim svega navedenog, za većinu osoba je potrebno razmotriti korištenje preparata koji sadrže vitamin D. Studije su pokazale da je korištenje preparata koji sadrže vitamin D povezano sa značajnim smanjenjem infekcija disajnih puteva. Jedna od navedenih studija je pokazala da korištenje preparata koji sadrže vitamin D za 70% smanjuje rizik od respiratorne infekcije kod ispitanika koji su imali osnovni nedostatak vitamina D u početku (nivo 25-hidroksi-vitamina D u krvi niži od 10 ng/mL).

Preporučena prehrambena vrijednost vitamina D iznosi 600-800 IU/dnevno, ali tokom COVID-19 pandemije, preporučuje se multivitamin ili dodatak koji sadrži 1.000-2.000 IU/ dnevno.

U borbi protiv COVID-19 potrebno je maksimalno iskoristiti snagu vlastitog imunološkog sistema, a vitamin D je ključan u ovom segmentu. Brinimo za svoje zdravlje na vrijeme, osnažimo svoj imunološki sistem i na taj način doprinesimo borbi protiv COVID-19.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...