OVO SMO DUGO ČEKALI: Američka vakcina protiv koronavirusa dala izvanredne rezultate, testirane životinje stekle imunitet…

Američka kompanija za imunoterapiju "Inovio Pharmaceuticals Inc" saopćila je danas da se pokazalo da njihova eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa proizvodi zaštitna antitijela i potiče aktivaciju imunološkog sistema kod miševa i zamoraca.

  • Svijet

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

"Vidjeli smo reakciju antitijela koja rade mnoge stvari koje bismo htjeli vidjeti u budućoj vkcini", kazao je ljekar David Weiner, direktor Centra za vakcine i imunoterapiju Instituta Wistar, koji sarađuje s kompanijom "Inovio", pojašnjavajući da su znanstvenici uočili antitijela u plućima vakcinisanih životinja.

"Možemo ciljati stvari koje će spriječiti virus da u našem tijelu pronađe sigurno utočište", dodao je Weiner.

Kompanija u aprilu započela testiranja na ljudima 

"Inovio", koji je u aprilu započeo s testiranjem svoje vakcine na ljudima, objavio je da se preliminarni rezultati ispitivanja očekuju u junu.

U prvoj fazi je 40 sudionika primilo dvije doze vakcine INO-4800 u razmaku od četiri sedmice, nakon čega su promatrani 14 dana.

Prema riječima Katherine Broderick, voditeljice istraživanja i razvoja u kompaniji, podaci o sigurnosti vakcina već su dobiveni, a jedina reakcija kod nekih sudionika je bilo lagano crvenilo ruke.

Kada stignu svi preliminarni rezultati, "Inovio" bi zatražio dozvolu Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) za prelazak u drugu i treću fazu ispitivanja u julu ili augustu.

Novija tehnologija

"Inovio" ističe da se za vakcinu koja se razvija za MERS i INO-4800 za novi koronavirus SARS-CoV-2 koristi novija tehnologija, koja je usmjerena na specifične gene na vanjskom, šiljastom dijelu virusa.

"Inovio" sada planira isprobati vakcine na većim životinjama, uključujući zečeve, feretke iz porodice kuna i majmune. Životinje će namjerno biti zaražene virusom, a potom će se vidjeti hoće li vakcina spriječiti infekciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...