DRASTIČAN ZAOKRET IZ WOLFSBURGA: Ako planirate u autosalon u kupovinu električnog nasljednika Golfa, ništa od toga…

Volkswagen je zaokretom u smjeru elektrifikacije vozila kao uzor uzeo Teslu, pa su po njihovom principu odlučili organizirati i prodajnu mrežu za svoj top model električnih automobila

  • Auto

  • 22. Maj 2020  

  • 0

Sljedećeg mjeseca prvim bi kupcima trebali biti isporučeni njihovi primjerci Volkswagena ID.3, često nazivanoga električnim nasljednikom legendarnog Golfa. S promjenom poslovne politike u ovom koncernu došao je i zaokret kada je riječ o prodajnoj i distribucijskoj mreži – automobili linije ID moći će se kupiti isključivo putem Interneta.

Prvi proizvođač koji je svoje nove automobile odlučio ne prodavati u salonima bila je Tesla, pa se tako njihova električna vozila mogu nabaviti samo direktno od njih, tek ponekad uz podršku zastupnika ili prodajnog salona. Sada gotovo istim putem idu i u Volkswagenu, no oni su za ovaj potez morali dobiti suglasnost široke mreže postojećih zastupnika.

Odobrenje iz Njemačke je stiglo, ali uz uvjet da oni ne budu izbačeni iz prodajnog lanca.

Kupci će svoje električne Volkswagene iz ID linije ubuduće birati na Internetu, a potom će ih moći preuzeti u najbližem VW prodajnom salonu. Salon će tako preuzeti ulogu agenta, pod novim uvjetima ugovora s koncernom, i za to će dobiti proviziju. Malim će kompanijama koje prodaju VW vozila posao s ID linijom tako biti značajno olakšan jer neće morati financirati izložbene i testne automobile koji im stoje u salonima, već će dio toga podnijeti VW, a dio će im se omogućiti financirati putem leasinga.

Volkswagen će ovom strategijom ubuduće izravno prodavati svoje automobile kupcima, dok će prodajnu mrežu koristiti kao integralni dio procesa prodaje, čiji će zadatak primarno biti briga za želje i potrebe kupca. Sustav započinje s radom početkom prodaje modela ID.3 u Njemačkoj, a za očekivati je da će se proširiti s širenjem dostupnosti električnih Volkswagena i drugdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...