UPOZNAJTE AMY KLOBUCHAR: Donaldu Trumpu je na „bračni megdan“ prije 15 godina izašla Melania, a i na predstojećim izborima u SAD-u mogao bi „imati posla“ sa Slovenkom

Amy Klobuchar će, kako bi uopće bila kandidat, morati da preda porezne izvode, dokaze da je glasala, transkripte govora, svjedočanstva o nekadašnjim vezama i sve ostale detalje iz života.

  • Jeste li znali

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 1

Senatorka Amy Klobuchar proći će seriju provjera kako bi se našla u krugu kandidata od kojih će jedan, rame uz rame s Josephom Bidenom, izaći na megdan Donaldu Trumpu na novembarskim predsjedničkim izborima u SAD-u, piše RTS.

To, međutim, ne znači obavezno da će Klobuchar biti kandidat za potpredsjednika SAD-a, jer će njenu privatnu i profesionalnu biografiju u narednim sedmicama "prečešljati" Bidenovi ljudi od povjerenja.

Klobuchar će morati da preda porezne izvode, dokaze da je glasala, transkripte govora, svjedočanstva o nekadašnjim vezama i sve ostale detalje iz života.

Joe Biden, nekadašnji potpredsjednik SAD-a, obavezao se da će njegov kandidat za potpredsjednika biti žena.

Izbor Bidenovog partnera jedno je od ključnih političkih pitanja u SAD-u, jer se nekadašnji zamjenik Baracka Obame nije obavezao da će, ukoliko pobijedi Trumpa, pokušati da četiri godine kasnije dobije i drugi mandat.

Sa 77 godina, Biden će, u slučaju pobjede, biti najstariji novoizabrani predsjednik SAD-a...

A ko je, zapravo, gospođa koja bi mogla biti drugi čovjek najmoćnije sile svijeta?

Demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, koja je objavila kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD 2020. godine, porijeklom je, kao i prva dama SAD-a Melania Trump, iz Slovenije.

Ona je unuka slovenskih doseljenika u Ameriku, a njeno prezime na slovenskom znači šeširdžija.

Njen djed se kao dijete doselio s roditeljima u SAD iz slovenske Bele krajine još prije Prvog svjetskog rata, pisalo je u beogradskom "Blicu".

Bela krajina, područje u jugoistočnoj Sloveniji uz granicu s Hrvatskom, smještena je između rijeke Kupe na jugu i istoku te Žumberačke gore na sjeveru, piše na Wikipediji.

Amy Klobuchar rođena je u Americi i time je stekla pravo da se kandiduje za potpredsjednicu.

„Stojim pred vama kao unuka rudara, kćerka učiteljice i novinara, prva žena iz Minnesote izabrana u Senat, da objavim svoju kandidaturu“, govorila je prošle godine Klobuchar svojim pristalicama.

Klobuchar je rođena 25. maja 1960. Njen otac novinar i kolumnista James Klobuchar rođen je 9. aprila 1928. u Elyju, Minnesota. Sin je Mary Pucel i Michaila Klobuchara, rudara, kojeg Amy često spominje.

Otac senatorke Klobuchar diplomirao je na Univerzitetu u Minnesoti 1950., kada je započeo novinarsku karijeru. Oženio se 1954. s Rose Heuberger i u tom braku dobio dvoje djece Amy i Beth.

Radio je za više medijskih kuća u Sjevernoj Dakoti i Minneapolisu, bio je, pored ostalog, novinar "Associated Pressa", kolumnista "Minneapolis Tribunea" i "Minneapolis Stara"... Autor je ili koautor više knjiga.

Amy Klobuchar iza sebe ima tri senatorska mandata i najpoznatiji je kandidat demokrata s američkog Srednjeg zapada do sada.

Po profesiji je advokat. Prvi put je izabrana u Senat 2006., a potom i 2012. i 2018. godine.

U Demokratskoj stranci svojevremeno je smatrana „zvijezdom u usponu“.

Trump je njenu objavu o kandidaturi prošle godine prokomentarisao na Twitteru tako što ju je nazvao „ženskim Snješkom“. „Pa, eto, opet se desilo. Amy Klobuchar objavila je da se kandiduje, ponosno govoreći o borbi protiv globalnog zagrijavanja dok stoji bukvalno usred snježne i ledene mećave i temperatura od kojih se sve ledi. Loš tajming. Do kraja govora izgledala je kao Snješko (ženski)“, napisao je Trump na ovoj društvenoj mreži.

Vrlo neduhovito. Melaniju u tvitu nije spominjao. Slovenku kao što je i Amy. Koja će u ponedjeljak proslaviti 60. rođendan.

(Priredio: D. B.)     

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...