NOVO UPOZORENJE WHO-a SLUTI NAJGORE: "Koronavirus može da skoči..."

Mike Ryan istaknuo je da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi se epidemija mogla vratiti kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi talas utihnuo.

  • Društvo

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 0

Zemlje u kojima infekcija koronavirusom jenjava, još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, saopštila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svijet je još u centru prvog talasa epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za vanredne situacije Mike Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, prenio je Reuters.

Ryan je istaknuo da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi se epidemija mogla vratiti kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi talas utihnuo.

Postoji, također, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog talasa.

- Ali, mi, također, moramo da budemo svjesni činjenice da bolest može da ''skoči'' u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo, samo zato što je bolest sada na putu na dole, da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi talas - rekao je Ryan i dodao da će se drugi vrhunac možda pojaviti u ovom talasu.

On je naglasio da Evropa i Sjeverna Amerika treba da nastave da provode mjere u vezi s javnim zdravljem, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi obezbijedile nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...