ODLUČNI DA SE NAORUŽAJU: Crna Gora potvrdila nabavku dva laka helikoptera za vojsku

Prema ugovoru, prvi primjerak modela 505 bit će primljen već u julu ove godine, a drugi početkom 2021. godine.

  • Regija

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo je danas da je ugovorilo nabavku dva laka helikoptera Bell 505 za oružane snage te zemlje, prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Kako se navodi, cijena programa je oko 3,3 miliona eura, a bit će finansirana kreditom Kanadske komercijalne korporacije (CCC).

Crna Gora već se obavezala za 30 miliona eura ranijim ugovorom za jedan polovni Bell 412EP i dva nova Bella 412 EPI.

Prema ugovoru, prvi primjerak modela 505 bit će primljen već u julu ove godine, a drugi početkom 2021. godine.

U Vojsci Crne Gore novi helikopteri zamijenit će Gazele na zadacima obuke, transporta lakih tereta i izviđanja i osmatranja.

"Unutrašnji prostor Bella 505 uređen je za pilota i do četiri putnika. Masa korisnog tereta je 680 kilograma. Kada se poredi sa Gazelom, radi se o letjelicama identične klase i približno iste mase. Prazan Bell 505 ima masu od 989, a Gazela od 975 kilograma, a za obje letjelice maksimalna masa u polijetanju je oko dvije tone“, dodaje se u tekstu.

Prilagođen je za ekonomičnu i dugotrajnu službu kod civilnih korisnika, a VCG je prva oružana sila na svijetu koja će nabaviti Bell 505.

Planom modernizacije predviđeno je da se nabave četiri komada i, poslije prijema prva dva, iduće godine bit će potpisan novi ugovor za još dva primjerka.

Nabavka Bellova finansira se preko CCC-a, koji je kanadski državni poduhvat za podršku izvozu kanadskih proizvoda kroz međudržavne ugovore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...