MISTERIJE SVIJETA: Kada su ugledali šta su iskopali, uslijedio je šok, hamajlija stara 6.000 godina stvorena je tehnologijom koju danas koristi NASA…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Pakistan, na područje današnjeg sela Mehrangarha.

U tom neolitskom selu u Pakistanu arheolozi su prije nekoliko godina pronašli 6.000 godina star artefakt.

Nova tehnologija snimanja omogućila im je da saznaju više o neobičnom predmetu, jednoj vrsti ornamenta. Došli su do nevjerovatne spoznaje, artefakt je nastao tehnikom koju danas koristi NASA. Riječ je o sofisticiranoj i preciznoj tehnici lijevanja metala, koja ima široku primjenu u zrakoplovstvu, aeronautici i biomedicini, a NASA ju je koristila prilikom izgradnje komponenti za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Istraživanje su proveli istraživači iz Ipanema - evropskog centra za proučavanje arheološkog materijala.

Proces je otkrio da je amulet lijevan kao jedan komad, što je navelo istraživače da zaključe da je načinjen na način lijevanja voska.

To uključuje stvaranje replike izvornog predmeta pomoću voska, a zatim stvaranje kalupa oko njega.

Sve se zatim zagrijava, tečni vosak se izlije i stapa sa metalom.

Do danas nije poznato kako je moguće da su drevni narodi prije 6.000 godina poznavali tako napredne i sofisticirane tehnologije, osim ako svoje prste nisu upetljale neke vanzemaljske sile...

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...