I NIJEMCI SU JAKO IZNENAĐENI REZULTATIMA: Nakon velikog testa plug-in hibrida, sada znamo jesu li stvarno bolji od dizelaša…

Plug-in hibridi su definirani kao prijelazna faza između klasičnih automobila i električnih vozila, za njih se u mnogim državama isplaćuju visoki poticaji.

  • Auto

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Međutim, jesu li oni uopće ‘čisti’? U mnogim istraživanjima napominje se da ih vozači rijetko pune električnom energijom i da nerijetko rade u isključivo hibridnom načinu rada, kombinirajući benzinske i elektromotore.

Koliko doista troše plug-in hibridi? To je provjerio Njemački autoklub (ADAC) uspoređujući podatke o potrošnji u tri režima rada: električna energija 50 posto vremena, a s druge strane motor s unutrašnjim sagorijevanjem, odnosno rad s uključenim klasičnim hibridnim sistemom 50 posto vremena, potom omjer 80:20 u korist električnog pogona o odnosu na vožnju kao klasičan hibrid sa praznim baterijama, odnosno baterijama koje se pune u vožnji.

Dobar primjer je Volvo XC40 PHEV koji u hibridnom modu troši pola litra goriva manje od sličnog benzinca, pri omjeru 50:50 emisije ugljendioksida su manje za 25 posto, a u modu 80:20 emisije ugljendioksida su manje 40 posto.

Kod Volkswagen Passata PHEV varijanta troši litar benzina više od slične dizelske verzije, u omjeru 50:50 emisije oba vozila su slična, a plug-in hibrid emitira tek deset posto manje ugljendioksida od dizelaša u omjeru 80:20.

Na kraju, dizelski BMW X5 je mnogo bolji od X5 PHEV-a u sva tri načina rada. On troši tri litra goriva manje od hibrida u trenutku kad nema opciju električnog pogona. U ostala dva tipa rada dizelski X5 ima manje emisije CO2 od plug-in hibrida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...