SLOBODNO NAVALITE: Istraživanje pokazalo da kafa ima ključnu ulogu u borbi protiv viška tjelesne težine

Grupa engleskih naučnika istraživanjem je dokazala da ljudi koji piju više kafe imaju manje problema s viškom masnog tkiva i preteranom telesnom težinom...

  • Zdravlje

  • 02. Jun. 2020  

  • 0

Naučnici s dr. Liam Smithom s engleskog Univerziteta "Anglia Ruskin" na čelu istražili su vezu između konzumacije kafe i tjelesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije ovog napitka i smanjenja gojaznosti.

Istraživanje je uporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šolja kafe koje ispitanici popiju na dan, a u obzir su uzeli i ukupni procenat masnog tkiva i stomačne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dvije ili tri šolje kafe na dan imale su manju ukupnu tjelesnu masu i niži procenat masnog tkiva od žena koje su pile manje kafe.

Žene stare između 20 i 44 godine koje su pile dvije ili tri šolje kafe dnevno imale su najniže zabeležene vrijednosti masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje uopšte nisu pile kafu. S druge strane, kod žena starih između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šolja kafe na dan zabilježen je ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju ovaj napitak.

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci stari između 20 i 44 godine koji su pili dvije ili tri šolje kafe dnevno zabilježili su ukupni procenat masnog tkiva niži za 1,3 posto, a i manje stomačnih masnih naslaga za 1,8 posto.

Da li pomaže ako pijete više kafe?

Rezultati su bili isti bez obzira na to da li su ispitanici pili kafu s kofeinom ili bez njega. Istraživanje tako upućuje da bi moguća bioaktivna jedinjenja u kafi i čaju mogla da olakšaju razgradnju masti u tijelu i s vremenom smanje skladištenje masnog tkiva, prenosi 24sata.hr.

Prema rečima dr. Smitha, kafa bi mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška tjelesne težine.

''Kafa ili njeni efikasni sastojci mogli bi da se uklope u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan s epidemijom gojaznosti", kazao je dr Li Smith'.

Čao Cao, naučni savjetnik iz Centra za ljudsku ishranu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Washingtonu, ističe i važnost strategije zdrave ishrane, za razliku od usredsređivanja na jedan prehrambeni proizvod.

''Podstičemo ljude da dodaju kafu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, mora da prođe određeni vremenski period kako bi se vidjeli rezultati uticaja koji ishrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da neko popije litre kafe u jednom danu kako bi smršao, jer u obzir treba uzeti i druge činioce ishrane poput šećera i mlijeka u kafi. U borbi protiv gojaznosti treba biti fizički aktivan, provoditi manje vremena sjedeći, hraniti se zdravije i piti kafu s manje šećera kako bi se smanjila tjelesna težina'' objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kafa ima ključnu ulogu u borbi protiv viška tjelesne težine, naučnici su saglasni da bi upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspješno da se uklopi u strategiju zdrave ishrane za smanjenje hroničnih bolesti povezanih s gojaznošću.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...