IZABRANA NOVA VLADA KOSOVA: Avdullah Hoti novi premijer

Za zamjenike premijera izabrani su Besnik Tahiri iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Selmanaj iz DSK, Albulena Bala iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave.

  • Regija

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova Vlada, na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem.

Za zamjenike premijera izabrani su Besnik Tahiri iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Selmanaj iz DSK, Albulena Bala iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave, prenosi Beta.

Ministri u novoj kosovskoj Vladi iz DSK su Hikmete Bajrami, ministrica finansija i transfera, Vlora Dumoshi, ministrica kulture, omladine i sporta, dok je Agim Veliu ministar unutrašnjih poslova i javne uprave.

Anton Quni je ministar odbrane, Arban Abrashi je ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja i Besian Mustafa ministar poljoprivrede.

ABK, pored prvog zamjenika premijera, dobiva i Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore, ministrica je Meliza Haradinaj Stubla, Ministarstvo pravde će voditi Selim Selimi, Ministarstvo ekonomije Blerim Kuci, a Ram Lika je ministar obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa, pored jednog zamjenika premijera, ima i dva ministarstva, rada i socijalnog staranja, ministar je Skender Rečica, dok je Vesel Krasniqi ministar industrije i trgovine.

Pored Rakića, koji je i ministar lokalne samouprave, iz Srpske liste je za ministra zajednice i povratak izabran Dalibor Jevtić.

Za ministra iz redova drugih manjinskih zajednica je predložen Enis Kerdžan za ministra regionalnog razvoja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...