MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna kako su nastale ove građevine, lokalno stanovništvo tvrdi da su ih prije 25.000 godina IZGRADILI DIVOVI… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 04. Jun. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na zapadni dio planinskog vijenca Kavkaz u Rusiji.

U tom kraju se nalazi oko 3.000 megalitskih grobnica poznatih kao dolmeni, a svake broj im se povećava.

Postoje nesuglasice oko toga koliko su zapravo stari, a procjene se kreću od 4.000 do čak 25.000 godina.

Svaka se grobnica sastoji od nekoliko velikih kamenih ploča koje su složene tako da čine kocku ili kvadar s karakterističnim okruglim otvorom. Ploča na vrhu građevine obično je postavljena tako da izgleda poput krova kuće. Kod ulaza svake građevine stajao je kamen kojim ga se moglo zatvoriti.

Ispred svakog dolmena nalazi se prostor ograđen kamenom ogradom koji je služio za izvođenje vjerskih obreda. Ukupna masa svake od tih struktura je 15 do 30 tona.

Konstruirane su takvom preciznošću da ih ni pokušaj rekonstrukcije modernim alatom proveden 2007. nije uspio dostići. Riječ je o jedinstvenom primjeru megalitske arhitekture kakvog se ne može naći u ostatku Europe, ali nema nikakvih pokazatelja ko su graditelji tih misterioznih spomenika. Lokalne legende govore da su ih izgradili divovi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...