VIDEOSNIMAK KOJI RAZGOLIĆUJE PRAVOSUĐE BiH; MUHAMED AJANOVIĆ (zubar) - OLEGU ČAVKI (državnom tužitelju): „Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti"

"Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao", govori na snimku koji objavljujemo ćelavi muškarac (okrenut leđima) svom sagovorniku, čiji se lik samo nazire na suprotnoj strani stola.

  • Mini market

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 1

Piše: SENAD AVDIĆ

Njih dvojica (za stolom se nalazi i treća muška osoba, ali nebitna za ovu priču) razgovaraju u bašti restorana "Tišina" u sarajevskom naselju Čengić-Vila. Društvance se okupilo u kafani u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak, 8. juna. Narednog jutra, u Sudu Bosne i Hercegovine sutkinja Amela Huskić osudila je na pet godina zatvora Božu Mihajlovića, bivšeg šefa Odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Mogu li se ta dva događaja dovesti u vezu, vidjet ćemo kasnije.

KAD STOMATOLOG POKAŽE ZUBE TUŽITELJU

Nakon što muškarci okončaju razgovor, iz kojeg je razgovijetna samo rečenica koju smo citirali na početku teksta, ustaju i kreću. Tako se jasno mogu identificirati glavni akteri tog druženja. Onaj ćelavi muškarac, u plavoj majici pripitoj uz mišićavo tijelo, je Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Osoba prekoputa njega, kojem njegov sugovornik govori da ga je upozorio da mu "slušaju ženu" je Oleg Čavka, tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Pitate se, zar ne bi bilo logičnije i prirodnije da tužitelj državnog Tužiteljstva upozorava svoje sugovornike da im (ako im) "slušaju" članove familije. Ne, ne bi bilo ni logičnije, ni prirodnije. Dekan Stomatološkog fakulteta i vlasnik luksuzne privatne stomatološke ordinacije Muhamed Ajanović je u pravosudnoj hijerarhiji u pogledu moći, utjecaja, klijentelističkog potencijala  i informiranosti visoko iznad statusa kojeg ima državni tužitelj Oleg Čavka. Jer, "Muhamed Ajanović je moj prijatelj", rekao je novinaru Avdi Avdiću prije godinu dana Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. 

(Nekoliko dana ranije u restoranu jednog sarajevskog hotela Ajanović i Tegeltija su satima, dokasno u noć, učvršćivali svoje dugogodišnje prijateljstvo, plodotvorno za njih dvojicu, pogibeljno za stanje pravosuđa i pravde u Bosni i Hercegovini).

Otkud i kako dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu može znati da se neko, nečija supruga u konkretnom slučaju, sluša? Zašto o tome ništa ne zna, recimo, dekan Filozofskog fakulteta ili, još bolje, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka? Eh, otkud, ih zašto? U tome se krije tajna profesionalnog uspjeha Muhameda Ajanovića: što uvijek, prvi, zna ko koga "sluša", ko će biti uhapšen, a ko oslobođen, pa onda lijepo od tih informacija formira prijateljstva, mreže formalnih, neformalnih ili izmišljenih veza, gradeći piramidu svojeg klijentelističkog utjecaja, moći i nedodirljivosti.

ZAROBLJENA PRAVDA

Evo, nekoliko manje-više opipljivih, poznatih primjera koji ilustruju modus operandi Ajanovićevog djelovanja unutar pravosudne kaste. Prije nekoliko godina, dekana Stomatološkog fakulteta je Financijska policija Federacije optužila za pronevjere novca, što je utvrđeno kontrolom u visokoškolskoj instituciji na čijem je čelu Muhamed Ajanović. Krivična prijava upućena je Kantonalnom tužiteljstvu, na čijem je čelu u to vrijeme bila Dalida Burzić. Ovo tužiteljstvo, nakon dugotrajnog držanja u fioci, odbacuje krivičnu prijavu, što će višestruko kompromitirana i javno osramoćena tužiteljica Burzić naplatiti kasnijim izborom za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, u čemu je imala presudnu podršku prijatelja osumnjičenog dekana Milana Tegeltije i grupe njegovih poslušnika u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Nije bolje prošla ni žalba na odluku Burzićkinog Tužiteljstva koju je federalna Financijska policija podnijela Tužiteljstvu Federacije BiH. Tako je dekan Stomatologije priskrbio papire da je "prav-zdrav" koji mu mnogo pomažu u brojnim tužbama protiv medija koji pišu ili govore protiv njega: sa jedne strane ima dokaz, crno na bijelo da nije kriminalac, a sa druge sudije koji znaju ko mu je "najbolji prijatelj", izlaze mu ususret presudama dovodeći novinare u stanje permanentnog i osnovanog straha od visokih novčanih kazni zbog Ajanovićevih tužbi.

"Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao", govori Ajanović svom kafanskom sugovorniku Olegu Čavki. Ako pretpostavimo da je to tačno (mada dekan-zubar često zna takve stvari izmisliti kako bi mešetario, manipulirao, zaduživao ljude), zbog čega bi neko, neka agencija za provođenje zakona "slušala" suprugu državnog tužitelja? Budući da je teško povjerovati da je gospođa Čavka sigurnosno interesantna osoba, ostaje da se vjeruje da to njen muž jeste, i to u dugačkom kontinuitetu i širokom spektru. Gotovo cjelokupna tužiteljska karijera Olega Čavka, od kantonalne do državne razine, opečaćena je aferama, slučajevima, optužbama i  indicijama na počinjeni kriminal, istragama koje su protiv njega vođene, disciplinskim postupcima, od kojih je većina završena pozitivno za njega.

VRANA ČAVKI OČI NE VADI

Reagirajući na presudu Boži Mihajloviću, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako je "jedan tužilac 2016. godine odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu". Tužitelj Oleg Čavka se odmah, bez problema, prepoznao pa, najavljujući tužbu protiv Izetbegovića, kazao: "O navodnim krađama mobitela vođena je istraga koja je dokazala da nisam ukrao nikakav mobitel i donesena je adekvatna odluka o tome." U pravu su u ovom slučaju i Bakir Izetbegović i Oleg Čavka: državni tužitelj jeste u ljeto 2016. godine "zavrnuo" iz kase Tužiteljstva telefon iPhone čiji je nestanak prijavio Tužiteljstvu BiH optuženi kriminalac Anes Kurbegović nakon puštanja na slobodu. Istina je i to da je Božo Mihajlović, Čavkin pretpostavljeni, šef Odjela za organizirani kriminal, lično rukovodio ovom istragom i da je utvrdio da se nestali iPhone nalazi i koristi na području općine Breza. Tačno je i da je telefon pronađen u kući porodice Čavka i da je utvrđeno da je u njega stavljena kartica jednog od članova porodice i da je korišten za razgovore.

Tačno je da je netačna bila tvrdnja Čavke da mu je Kurbegovićev mobitel trebao u pripremanju optužnice protiv njegovog vlasnika, jer je optužnica napisana dva mjeseca prije nego što je mobitel pronađen u njegovoj kući u Brezi. Tačno je da je Tužilaštvo BiH (Božo Mihajlović) zatražilo od disciplinskog tužitelja VSTV-a da se suspendira tužitelj uhvaćen sa prstima u iPhoneu. Istina je i da je Disciplinska komisija VSTV-a odbila zahtjev za suspenziju Olega Čavke, iako je njegova odgovornost za krađu mobitela Anesa Kurbegovića bila nedvojbeno ustanovljena. 

Da li je Milan Tegeltija mogao utjecati na odluku Disciplinske komisije o oslobađnju državnog tužitelja od odgovornosti? Formalno - nije. Ali, formalno ni njegov prijatelj Muhamed Ajanović ne može imati informacije koga se "sluša" pa ih, eto, ipak ima u izobilju i diluje ih okolo državnim tužiteljima?!

U šesnaest sekundi videozapisa razgovora dekana Stomatološkog fakulteta Muhameda Ajanovića i Olega Čavke, tužitelja Tužiteljstva BiH, sadržan je sav klijentelistički jad i koruptivni čemer koji godinama razjeda pravosuđe u Bosni i Hercegovini. A urušavanjem pravosuđa, selektivnom primjenom pravde, penetriranjem kriminala u pravosuđe, pogodovanjem podobnim kriminalcima, progonom neistomišljenika... urušavaju se posljednji ostaci pravnog poretka, vladavine prava, a time devastiraju cjelokupni društveni odnosi u ovoj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...