OVO SE DUGO ČEKALO: Stiže veliki update za Windows 10, ovo su najvažnije promjene…

Donosimo pregled najzanimljivijih noviteta koji stižu s velikom polugodišnjom nadogradnjom Microsoftovog operativnog sistema.

  • HiTec

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 1

Ako dosad niste preuzeli i instalirali nadogradnju, upute kako to učiniti možete naći ovdje.

Reinstalacija Windowsa iz računarskog oblaka

Dosad su Windowsi za povratak na tvorničke postavke ili osvježavanje koristili sistemske datoteke na vašem računaru. Od izdanja 2004 možete za to upotrijebiti i datoteke u računarskom oblaku pomoću opcije Cloud download.

Neobavezne nadogradnje su izdvojene

Otvorite li Windows Update (Settings pa Update & Security) vidjet ćete ispod dugmeta Check for updates poveznicu View optional updates. Među tim neobaveznim nadogradnjama obično su driveri koji nisu ključni, manje važne promjene... Sad su izdvojene, pa možete prvo preuzeti i instalirati one koje su važnije.

Novo sučelje za Cortanu

Od sada možete prozor sa Microsoftovom digitalnom osobnom pomoćnicom povlačiti po zaslonu kao bilo koju drugu aplikaciju. Otvorit ćete je putem pretrage ili koristeći njenu sličicu na taskbaru. Također, možete komunicirati s Cortanom tipkajući u prozoru za brbljanje umjesto govorom.

S druge strane, više ne može stupati u interakciju sapametnim uređajima u domaćinstvu, kao ni povezati se svojim omiljenim muzičkim servisom. Primijetit ćete i preporuku da se ulogirate sa poslovnim ili školskim korisničkim računom za najbolje rezultate.

Novi Windows Subsystem za Linux

Funkcija koja omogućava pokretanje operativnog sistema Linux na računaru s Windowsima je nadograđena kako bi omogućila bolju izvedbu i iskustvo korištenja. Bit će redovno nadograđivana putem servisa Windows Update.

Poboljšani Task Manager

U  Task Manageru od sada, između ostalog, možete vidjeti koju vrstu memorije koristite (HDD ili SSD) i novo polje za temperaturu grafičke kartice.

Logiranje bez lozinke

Windows 10 dobili su sklopku koja vas, uključite li je, prisiljava na korištenje logiranja uz tehnologiju prepoznavanja lica Windows Hello umjesto lozinke za bilo koji korisnički račun pri Microsoftu na vašem uređaju.

Otvorite redom Settings, Accounts i Sign-in options pa uključite sklopku uz Require Windows Hello sign-in for Microsoft accounts.

Preimenujte virtuelne desktope

Od sad možete preimenovati virtuelne desktope koje stvarate u izborniku Win + Tab. Umjesto Desktop 1, Desktop 2 i tome slično, možete im dodijeliti specifičan naziv. Dovoljno je kliknuti na naziv i upisati novi.

Brojač FPS-ova u Game Baru

Pritisnite zajedno Win i G ili dugme Xbox na kontroleru kako biste otvorili Game Bar dok igrate. U prozoru Performance pojavit će se brojač koji prikazuje broj sličica u sekundi.

Otvorite redom Settings, Gaming pa Xbox Game Bar kako biste uključili ovu funkciju ako vam to ne pođe za rukom korištenjem tipkovnice.

Prozor se nije pojavio? Provjerite jeste li ga možda sakrili korištenjem trake s izbornikom koja se pojavljuje pri vrhu zaslona pri otvaranju Game Bara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...