ŠOKANTNI PODACI IZ WHO-a: Pojavljuju se dokazi o prijenosu virusa zrakom

WHO je prethodno saopštio da se virus prvenstveno prenosi preko malih kapljica izbačenih iz nosa i usta zaražene osobe i da vrlo brzo padaju na tlo.

  • Zdravlje

  • 07. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je saopštila da se "pojavljuju dokazi" o prijenosu koronavirusa zrakom nakon što je grupa naučnika od te agencije zatražila da ažurira svoje smjernice o načinu prenosa oboljenja između ljudi.

- Razgovarali smo o mogućnosti prijenosa Covida-19 zrakom - rekla je zvaničnik WHO-a Marija van Kerhov.

WHO je prethodno saopštio da se virus prvenstveno prenosi preko malih kapljica izbačenih iz nosa i usta zaražene osobe i da vrlo brzo padaju na tlo, javlja SRNA.

Međutim, u otvorenom pismu WHO-a, a koje je jučer objavljeno u žurnalu "Klinička zarazna oboljenja", 239 naučnika iz 32 zemlje ukazalo je na dokaze da se virus prenosi česticama na ljude koji ih udišu.

Pošto manje čestice mogu da lebde u vazduhu, naučnici traže od WHO-a da ažuriraju svoje smjernice.

Drugi zvaničnik WHO-a Benedeta Alegranci je na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi istakla da se pojavljuju dokazi o prijenosu koronavirusa zrakom, ali da to još nije i definitivno.

Ona je istakla da se ne može odbaciti mogućnost prijenosa virusa zrakom u javnim sredinama, posebno kada su u pitanju pretrpane, zatvorene i slabo provjetrene prostorije.

Prema njenim riječima, dokazi moraju da budu prikupljeni i protumačeni te da će oni nastaviti sa radom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...