SRAMNU ULOGU STOLTENBERGA I AKASHIJA U RATU U BiH NASTAVIO JE BILDT: Pokolj u Srebrenici nije nazvao ratnim zločinom, podržavao je Miloševića, a onda je u Sarajevu uslijedio hladan tuš

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Bivši norveški ministar vanjskih poslova Thorvald Stoltenberg imenovan je 14. jula 1995. godine za specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda, a u isto vijeme je Yasushi Akashi bio na mjestu specijalnog izaslanika glavnog sekretara UN-a za bivšu Jugoslaviju. Reakcije na izbor Stoltenberga bile su krajnje negativne zbog njegovih ranijih kontroverznih izjava.

Stoltenberg je, naime, tvrdio da se u Jugoslaviji ne vodi etnički rat nego da su svi zaraćeni, zapravo, Srbi, koji su promijenili vjeru ili identitet.

Veliki broj europskih povjesničara i sociologa nazvao je njegove tvrdnje neutemeljenim i monstruoznim, piše „Slobodna Bosna“.

U njegovu odbranu tada je stao švedski diplomat Carl Bildt.

Prvi potez Stoltenberga i Akashija, nakon što su Mladićeve snage počinile genocid u Sreberenici, bio je odlazak na noge Slobodanu Miliševiću. U Beogradu su sa Miloševićem razgovarali o humanitarnim posljedicama srpskog osvajanja Srebrenice i opasnosti po zaštićene zone Sarajevo, Goražde i Žepu. Stoltenbergov kolega Bildt nastavio je djelovati prema zacrtanom planu.

Tokom vojnih operacija „Bljesak“ i „Oluja“ u Hrvatskoj, u više navrata tražio je vojnu intervenciju NATO snaga protiv Hrvatske. Pokolj u Srebrenici nije okarakterizirao kao ratni zločin, a Miloševića je javno simpatizirao.

Na dvadesetoj godišnjici opsade Sarajeva, bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann oštro je napala Carla Bildta zbog licemjernog dolaska u Sarajevo, u čast žrtava, za koje nije učinio ništa tokom četiri godine srpske opsade grada!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...