TOTALNI EKONOMSKI KRAH RS-a: Kreće drugi talas otpuštanja radnika

Distributivna preduzeća donijela su odluke o strukturi radnika koji mogu da se prijave za odlazak uz dobijanje otpremnine.

  • Ekonomija

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 2

U drugom talasu odlaska radnika iz distributivnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) predviđene su stimulativne otpremnine od 15 do 40 hiljada maraka, a interni poziv za prijavu radnika otvoren je do 28. jula.

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) uputila je distributivnim preduzećima dopis u vezi sa raspisivanjem drugog Internog poziva za dostavljanje prijava za ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko – socijalno zbrinjavanje radnika.

Distributivna preduzeća donijela su odluke o strukturi radnika koji mogu da se prijave za odlazak uz dobijanje otpremnine.

Prema odluci koja je donesena u najvećem distributivnom preduzeću „Elektrokrajina“, definisano je da uz otpremninu ne mogu da odu inženjeri elektrotehnike – bilo koji smjer, elektro-monteri i poslovođe, te radnici koji su se prijavili na raniji poziv, a odbijeni su.

U „Elektrokrajini“ su odlučili da po ovom internom pozivu izaberu 50 radnika kojima će biti isplaćene otpremnine.

Osnovica za obračun otpremnine i naknade za ekonomsko – socijalno zbrinjavanje radnika je prosječna plata nakon oporezivanja, a radnik se svrstava u propisanu grupu i u zavisnosti od godina staža moguće je da dobije otpremninu od 16.698 KM do 38.115 KM.

Otpremnine su značajno manje nego što je to bilo u prvom internom pozivu koji je okončan. Planirano je da bude i treći krug u kojem će otpremnine biti još manje.

Propisano je i da otpremnina bude uvećana za određene kategorije radnika kao što su oni sa smanjenom radnom sposobnošću, pripadnici porodice poginulih boraca Vojske RS, samohrani roditelji i hranitelji, RVI…

Rok da se radnici „Elektrokrajine“ prijave za odlazak uz stimulativnu otpremninu je do 28. jula ove godine.

CAPITAL je objavio da je prvi krug smanjenja radnika završen 1. jula ove godine od kada je u distributivnim preduzećima 550  radnika manje. Otpremnine su u prvom krugu bile od 22.000 KM do 50.800 KM.

Otpremnine bi ERS ukupno trebalo da koštaju 27 miliona KM, a ranije je istaknuto da je taj novac već obezbijeđen.

Da će ERS otpuštati radnike portal CAPITAL otkrio je još u januaru 2019. godine nakon što je na jednom od kolegijuma direktora Mješovitog holdinga ERS Uprava priznala da postoji višak radnika.

Mjesecima su vođeni pregovori sa sindikatom o visini otpremnina, a nakon što je postignut dogovor, na javni poziv za stimulativne otpremnine prijavilo se 978 radnika.

U sklopu reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske, u distributivnim preduzećima procijenjen je višak od 15 odsto zaposlenih, odnosno oko 600 radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...