FRANCUZI RASKRINKALI VUČIĆEVE LAŽI: Bolnica potvrdila – “ćale” je preminuo čekajući respirator…

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar negirao je tvrdnje čovjeka da mu je otac umro od novog koronavirusa čekajući na respirator u zemunskoj bolnici, rekavši da ustanova ima više respiratora nego što ih koristi.

  • Regija

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

Međutim, izvještaj iz bolnice pokazuje da je čovjek čekao prebacivanje u bolnički respiratorni centar, u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju.

Petar Đurić, čiji je otac Ljubiša 12. aprila 2020. godine preminuo od Covida-19 u zemunskoj bolnici, postao je zaštitno lice nedavnih protesta u Beogradu i drugim srpskim gradovima protiv načina na koji Vlada rukovodi pandemijom koronavirusa.

“Ćale, ovo je za tebe, koji si umro, a nije bilo respiratora”, vikao je pred kamerom N1 televizije, objašnjavajući zašto se pridružio hiljadama na protestu u utorak, 7. jula 2020., piše Nova.rs.

“Zato što nije bilo respiratora, umro je… nije bilo respiratora u zemunskoj bolnici, a na sva usta su pričali da mi poklanjamo respiratore”, dodao je Đurić, piše agencija AFP.

Protesti, koji su povremeno bili nasilni, nastavili su se potom još nekoliko večeri.

Narednog dana, Vučićev ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je lokalnim medijima da je tvrdnja netačna.

“Jeste, otac mu je bio u bolnici u Zemunu, (ali) apsolutna je neistina da nije bilo respiratora”, rekao je Lončar za Pink televiziju.

“Bolnica Zemun od prvog momenta ima preko 75 respiratora. Nikada u upotrebi nije bilo više od 30. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvazivnoj i na invazivnoj terapiji… pokušano je sve, ali nažalost, nije dalo rezultate”, naveo je ministar.

Petar Đurić je, međutim, rekao da su “9. aprila doktori indikovali da on (otac) treba da bude upućen u respiratorni centar, ali je rečeno da nije bilo slobodnog respiratora u tom trenutku”.

“Ministar Lončar je rekao da zemunska bolnica ima 75 respiratora, a da ih koristi samo 30, ako je to tačno, to je još gore. Mogli su da ga pošalju u neku drugu Covid-bolnicu, a ne da čekaju na slobodno mesto na respiratoru u zemunskoj bolnici i da ga puste da umre čekajući”, rekao je Đurić u telefonskom intervjuu za AFP.

U bolničkom izvještaju za Ljubišu Đurića, čiju je kopiju dobio AFP, doktorica je napisala da je 9. aprila 2020. godine u 3.08 “kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mjesta”. Prema istom izvještaju, druga doktorica je napisala da je u 11.58 “konsultovan anesteziolog, indikovano je prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mjesto”.

Direktor zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović potvrdio je za AFP da je bolnički izvještaj autentičan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...