ČOVIĆ BLOKIRAO DRŽAVU, PA ZA SVE OKRIVIO KOMŠIĆA: „HDZ BiH će iskoristiti sva zakonski predviđena sredstva da se..."

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar smatra neprihvatljivim raspisivanje lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave.

  • Politika

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 7

-Unatoč postignutom sporazumu i usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosni na izborna pravila za Grad Mostar, nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ovakvom odlukom narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine, produbljujući krizu koja u kontinuitetu traje više od desetljeća, od prvog nametanja Komšića, preko platformaške vlade, do danas.

Ovim putem podsjećamo i predstavnike međunarodne zajednice, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, da je jedna od odredbi bila i to da se izbori u Mostaru moraju održati kada i izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Ne možemo se oteti dojmu da oni koji nisu bili dio povijesnog sporazuma za Grad Mostar i cjelovitu izmjenu izbornog zakona, ali izgleda i oni koji nisu postigli sve što su htjeli, sada preko Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine pokušavaju destabilizirati politički prostor kako bi stvorili uvjete za novog Komšića, sada samo na lokalnoj razini.

Iako je pozitivna činjenica da će izbori u Gradu Mostaru biti održani nakon 12 godina i napokon smo došli do toga da se skine nepopularni naziv ''grad slučaj'' koji je Mostar dobio zahvaljujući dugogodišnjoj neodgovornoj bošnjačkoj politici u Bosni i Hercegovini, ovakav način održavanja lokalnih izbora upućuje na to da nekome ne odgovara da grad Mostar u kojem su Hrvati većina više ne bude ''grad slučaj''. Nažalost ovakva odluka Središnjeg izbornog povjerenstva kao institucije odgovorne za provedbu izbora ne samo da od Mostara pravi ''grad slučaj'' nego i od Bosne i Hercegovine pravi ''državu slučaj''.

Na kraju jedna nadamo se pogrešna teorija, ali ništa nas ne može iznenaditi u današnje vrijeme. Bez obzira što je cijelom svijetu poznato da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i tri monoteističke religije, Središnje izborno povjerenstvo izgleda to zaboravlja ili još gore ignorira pa svojom odlukom o raspisivanju izbora za 20.12. pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića, narušava prava svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces, na slavljenje Božića jer će u to vrijeme morati pratiti aktivnosti ovog izbornog ciklusa. Možda je to i razlog, pa da eventualna ponovljena brojanja u centru za brojanje i sve ono što je prema kalendaru aktivnosti predviđeno za tjedan nakon izbora, budu po mjeri većinskog naroda ili religije.

Gradski odbor HDZ-a BiH će iskoristiti sva zakonski predviđena sredstva da se Mostarcima ne ukradu izbori, stoji na kraju saopćenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...