EXPORT – IMPORT – NIŠTA: Srbije ni na mapi, evo u koju zemlju Republika Srpska najviše izvozi…

Obim robne razmjene bh. entiteta Republika Srpska sa inozemstvom iznosio je tri milijarde i 699,5 miliona KM, od čega se na izvoz odnosila milijarda i 587,8 miliona KM, a na uvoz dvije milijarde i 111,7 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 25. Jul. 2020  

  • 3

Izvoz je smanjen za 12,1 posto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je uvoz smanjen za 10 posto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene RS sa inozemstvom, u periodu januar – juni 2020. godine, najviše se izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 243 miliona KM, odnosno 15,3 posto i u Italiju 210 miliona KM, odnosno 13,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da se najviše uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 389 miliona KM, odnosno 18,4 posto i iz Italije, u iznosu od 301 milion KM, odnosno 14,2 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 145 miliona KM, što iznosi 9,1 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu imaju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 99 miliona KM, što iznosi 4,7 posto od ukupnog uvoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...