NOVI DETALJI O SKANDALU: VW traži krivca za prisluškivanje, "Prevent" sprema pravnu bitku

Prema navodima medija, osramoćeni VW je pokrenuo bjesomučnu istragu o tome kako su nastali snimci i ko je tajno prisluškivao tajnu operativnu grupu. Firma iz Wolfsburga traži da se ovo kriminalistički procesuira.

  • Ekonomija

  • 30. Jul. 2020  

  • 0

Skandal s prisluškivanim razgovorima tajne operacije njemačkog giganta ”Volkswagena” (VW) protiv bosanskohercegovačke kompanije „Prevent“ bez ikakve sumnje imat će višeslojan pravni epilog, a njemački mediji ne prestaju pisati o otkriću koje je potreslo njemačku autoindustriju.

Prema navodima medija, osramoćeni VW je pokrenuo bjesomučnu istragu o tome kako su nastali snimci i ko je tajno prisluškivao tajnu operativnu grupu. Firma iz Wolfsburga traži da se ovo kriminalistički procesuira.

Lažne izjave

S druge strane, i ”Prevent grupacija” se sprema za pravnu bitku, s obzirom na to da je skandal pokazao kako su Nijemci, inače višegodišnji partneri, dugo radili protiv bh. kompanije, pokušavajući urušiti njenu poziciju na tržištu. Prema svemu sudeći, ne samo u Evropi. Iz sjedišta ove kompanije za „Avaz“ su ponovili da su šokirani sadržajem materijala koji su objavljeni u medijima.

– Prema medijskim izvještajima, sadržaji ukazuju na direktno kršenje konkurencijskih i antimonopolskih zakona, regulative u vezi s vrijednosnim papirima, na davanje lažnih izjava i neprihvatljivo poslovanje s mnogim dobavljačima. Ovo bi trebao biti alarm za nadležne organe. Budući da su sve ove aktivnosti namjerno nanijele štetu ”Preventu”, trenutno ispitujemo pravne mjere prema ”Volkswagenu” – poručili su iz ”Preventa” za naš list.

Indikativno je da njemačka kompanija ne negira autentičnost snimaka koji otkrivaju rad na tajnom i nezakonitom projektu „Elefant“, koji je imao za cilj izbaciti bh. kompaniju s više od 13.000 zaposlenih širom svijeta, od čega i 6.000 u BiH, iz igre. VW je tu odluku odavno donio, što je samo potvrdilo da je navodna kriza oko cijena zbog koje je 2018. godine i raskinuta saradnja bila planirana i fingirana.

Prisluškivani razgovori pokazuju kako je VW namjerno prilagođavao tendere da bi onemogućio bh. dobavljača, iako je imao najbolje ponude, da dobije posao.

Privatni detektivi

Njemački mediji nakon otkrića skandala objavljuju kako je VW angažirao i privatne detektive da bi pronašli doušnika te slučaj tretiraju kao ekonomski kriminal. Međutim, VW posljednjih godina upada iz skandala u skandal, ali umjesto da se fokusiraju i istraže ozbiljne optužbe protiv njih, oni se fokusiraju na one koji su otkrili skandal.

VW je prekršio dogovor

Sukob između ove dvije kompanije počinje još 2013. zbog stalnog pritiska od VW da se snize cijene. Međutim, početak nepovjerenja datira od 2009., kada je ”Prevent” kupio francusku kompaniju za proizvodnju stakla za autoindustriju ”Rioglass”. U ”Preventu” se navodi da je grupa preuzela kompaniju na inicijativu tadašnjeg direktora nabavke VW Franciska Havijera Garcije Sanza (Francisco Javier García Sanz). Wolfsburg je obećao da će ispuniti dogovor – ali kasnije je sporazum prekršio prenosi Avaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...