ŠOKANTNA TVRDNJA SRBIJANSKE DOKTORICE: "Covid-19 izaziva sterilitet, osobito kod muškaraca!"

Istraživanje koje dr. Dragana Bojović-Jović od maja provodi na malom uzorku od 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali Covid-19, starosti od 18 do 45 godina, pokazuje smanjenje mogućnosti za ostvarivanje potomstva i sterilitet odmah nakon oporavka od virusa.

  • Zdravlje

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Ginekolog, dr. Dragana Bojović-Jović, specijalista za fertilitet, rekla je za "Kurir" da je kod 10 od 30 pacijentica primjetan poremećaj u menstrualnom ciklusu nakon ozdavljenja.

"Poremećaji su drastični, takvi da ne bi mogle da zatrudne, a i čak i kad bi uspjele, uslijedio bi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problema sa sterilitetom kao posledicu korone", smatra dr. Bojović-Jović.

"Koronavirus toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu", dodaje ona.

Kaže da prati žene i muškarce nakon oporavka od Covida-19. Prema njenim riječima, rezultati kod muškaraca su lošiji. Od njih 15, koliko ih je učestvovalo u istraživanju, samo je jedan muškarac imao dobar spermogram.

"Čovjek koji ima djecu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida - više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4 posto spermatozioda normalnog oblika) i imao više od 32 posto progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, dva posto normalnog oblika i 18 posto pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantjelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida, jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dijete, ima anomalije. Posljedice Covida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta", zaključuje Bojović-Jović.

Doktorica napominje da ovo ne znači da je istraživanje konačno, jer popravljanjem cjelokupne kliničke slike nakon bolesti, mogu da se riješe i problemi sa sterilitetom.

Za detaljnu i konačnu presudu potrebno je veće istraživanje, koje traje mnogo duže.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...