UPOZORENJE IZ FERK-a: Direktor Boriša Misirača radi nezakonite stvari i treba ga zaustaviti!

On je sa firmom PERO iz Zenice, prema saznanjima Slobodne Bosne potpisao ugovor o otkupu energije po garantovanoj cijeni iako je to nešto što dolazi tek nakon izdavanja FERK-ove dozvole.

  • Politika

  • 31. Jul. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) Boriša Misirača ne može bez skandala. Nakon što je više puta u medijima prozivan za nezakonito zapošljavanje, trošenje budžetskog novca na poklone partnerima, ovog puta otišao je korak dalje i počeo se bavit poslovima drugih institucija. Na meti je Regulatorna komisija za energiju u FBIH (FERK) umjesto koje je Misirača počeo da izdaje sve energetske dozvole uključujući i OIEiEK-ovu.

Vrhunac Borišine vladavine

Shodno navedenom FERK je uputio reagovanje ka prekršitelju, nosiocu dozvole za rad –Operatoru OIEiEK-u, nadležnom ministarstvu, Vladi FBiH kao najodgovornijoj instituciji u vezi Operatora i Pravobranilaštu FBiH, pozivajući se na Zakon o upravnim sporovima jer je došlo do kršenja Zakona i propisa. Nakon ovoga FERK je kao informaciju proslijedio taj set akata Odboru za energetiku, kao specijalističkom tijelu Parlamenta. Odbor za energetiku, je pokazao jasnu odlučnost da energično djeluje na rješavanju svih problema u oblasti energetike.

Predsjednik FERK-a Mile Srdanović kaže kako je Operator ovaj put je nadišao sebe.

On je sa firmom PERO iz Zenice, prema saznanjima Slobodne Bosne potpisao ugovor o otkupu energije po garantovanoj cijeni iako je to nešto što dolazi tek nakon izdavanja FERK-ove dozvole.

Pozadinu priče Boriše Misirače i zeničke firme u vlasništvu Mladene Perića nije poznata.

Međutim očigledno je da se tu nešto kuha jer se Operator usudio da konkretnom proizvođaču samovoljno prejudicira FERK-ovu licencu.

Također, poznato je i da je Vlada FBiH u nekoliko navrata razmatrala smjenu direktora Boriše Misirače, ali su se tome protivili ministri iz SBB-a, čiji lider Fahrudin Radončić ima „specijalne veze“ sa njegovom majkom Jadrankom Lokmić-Misiračom, državnom tužiteljicom i potpredsjednicom VSTV BiH.

„Operator je sasvim preuzeo nadležnosti Regulatorne komisije za energiju, tijela koje izdaje sve energetske dozvole uključujući i njegovu“, kazao je Srdanović, podcrtavajući kako je ovo frapantan primjer zloupotrebe ovlasti i kršenja zakona!

OIEiEK-u ovo nije prvi put da izlazi iz svoje nadležnosti, međutim ovo sad je vrhunac.

„Mi smo i ranije veoma pravovremeno ukazivali na neispunjenje obaveza Operatora prema FERK-u. Ovdje prije svega mislimo na obavezu izvještavanja. Obavili smo regulatorno nadgledanje i fokusirali se isključivo na obaveze u kontekstu naše licence. Tamo postoji i niz drugih problema i prekršaja, ali mi smo se strogo držali naših ingerencija. Međutim Operator je reagovao na sasvim nekooperativan i neodgovoran način – pobijajući svoje obaveze prema nama i ignorišući naše nadležnosti u oblasti OIE, uključivo i nadležnost nadzora rada i regulisanje samog Operatora. Situacija se dakle samo pogoršavala dok evo nije došlo i do ovoga. A riječ je o, sada već gotovo neizbježnom, oduzimanju dozvole za rad“, kaže Srdanović.

Oduzimanje licence

FERK je sve navedeno najavljivao u više navrata, te ima i dovoljno elemenata za taj potez.

„Oduzimanje licence OIEiEK-u je najmanje kažnjavanje jednog nosioca licence. Ovdje se radi o lančanom kolapsu cijelog sistema poticaja OIEi ako se nastavi čudnovata zaštita ovog prekršitelja Zakona, na što nažalost sve dosadašnje činjenice upravo ukazuju, onda su posljedice mnogo veće i sasvim nepredvidive. Stoga mi u FERK-u, koliko god do sada bili neuspješni unastojanjima da se Operator dovede u red, imamo makar ovakve dokaze našeg odgovornog i pravovremenog postupanja. Za razliku od drugih svjesni smo i odgovornosti za nedjelovanje“, tvrdi Srdanović, naglašavajući da je njihova moć iako ograničena, opet velika s obzirom da mogu oduzeti dozvolu za rad.

Na pitanje šta će se desiti sa ugovorom koji je potpisan između firme PERO Zenica i Operatera, Srdanović pojašnjava kako je ugovor nevažeći, kao i da ovo nije jedini ugovor koji je Operator neovlašteno potpisao, ali je prvi za koji je FERK dobio konkretan dokaz.  Operatoru je kaže, naloženo da ovaj i sve slične ugovore poništi i da proceduru vrati u zakonske okvire.

„Pri tome želimo naglasiti da je isključiva krivica za ovaj prekršaj na jednoj strani, na strani Operatora. Proizvođači koji od nas traže dozvole za rad a od Operatora Ugovor o otkupu električne energije, ne moraju znati šta čemu prethodi. To je naš posao“, zaključuje Srdanović.

(E.Ko)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...