SIN ZAMJENICE GLAVNE TUŽITELJICE NE POŠTUJE ZAKON: Direktor Boriša Misirača prisvaja nadležnosti, električnu energiju naplaćuju od svih, a dug opraštaju "Aluminiju"…

Nakon niza kontrolnih institucija, i Regulatorna komisija za energiju u FBiH ukazala je na niz nezakonitosti u radu Operatora za obnovljive izvore energije. Direktor Boriša Misirača i dalje je pod zaštitom federalnog premijera i reosrnog ministra

  • Mini market

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Piše: AMARILDO GUTIĆ

Sadržaj dopisa Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) dostavljen Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma federalnog parlamenta je nedvosmislen. Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) samovoljno prisvaja nadležnosti koje nema u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije.

Povod je izdavanje dozvole za rad jedne fotonaponske solarne elektrane te sklapanje ugovora o otkupu električne energije. Direktor OIEiEK-a Boriša Misirača još jednom je derogirao institucije i postupio shodno svom tumačenju zakona, jer FERK prethodno utvrđuje da li neko postrojenje ispunjava uvjete, a ne OIEiEK. Ironija je da dozvolu za rad OIEiEK-u izdaje - upravo FERK.Upravo na to kao i mogućnost sankcija upozoravaju iz FERK-a.

alt detalj iz dopisa FERK-a

Uporedo je i članica Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma federalnog parlamenta Sanela Klarić, pisala federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću.

„Šta je Ministarstvo konkretno poduzelo nakon dostavljanja Saopštenja Ureda za reviziju iz kojeg vam je stavljeno do znanja da ne postoji mogućnost revizije Operatora za OIEiEK ? Zašto niste, odmah po razmatranju ovog izvještaja na 188. sjednici, Vladi FBiH predložili smjenu aktuelnog direktora i postavljanje privremene uprave?“, pita između ostalog zastupnica Klarić.

Odgovore bi mogla naći i u nizu tekstova Žurnala posljednje dvije godine, gdje je detaljno opisan niz nezakonitih postupaka direktora OIEiEK-a Boriše Misirače, kadra SBB-a, u konačnici utvrđenih iscrpnim izvještajem federalne Finansijske policije. No direktor Misirača, uzgred rečeno i sin zamjenice glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Jadranke Lokmić–Misirača, je svo proteklo vrijeme pod zaštitom - SBB-a, znači ministra Džindića, premijera Fadila Novalića, čitaj SDA, a ni HDZ-u njegov rad nije sporan iz određenih razloga.

Direktor Boriša Misirača ne priznaje zakone i nadležnosti, Električnu energiju naplaćuju od svih, a dug opraštaju Aluminiju, Gubitak Operatora od 10 miliona namiruju potrošači električne energije, SDA i HDZ štite nezakonite postupke SBB-ovog direktora, Direktor Misirača ne radi zakonito, etično i odgovorno, Umjesto SBB direktora Novalić i Džindić smjenjuju Upravni odbor, Novalić i Džindić dosljedni u zaštiti SBB kadra, Nezakonito zaposleno više od polovine radnika, Fingirana ili stvarna smjena SBB direktora Boriše Misirače, neki su od Žurnalovih tekstova nakon kojih bi i laiku bilo jasno da je stepen Misiračinog opstanka na direktorskom mjestu srazmjeran broju utvrđenih nezakonitih postupaka.

To je upravo sistem na kojem počiva vladavina SDA- HDZ-SBB koalicije. U konačnci sigurni su da niti jedno tužilaštvo neće istraživati sve navedeno...

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...