SIN ZAMJENICE GORDANE TADIĆ I POTPREDSJEDNICE VSTV-a U CENTRU SKANDALA; OPERATOR ZA OBNOVLJIVE IZVORE: Nezakonito zaposleno više od polovine radnika…

Ni pandemija koronavirusa nije spriječila Borišu Misiraču da nastavi nezakonito zapošljavanje u Operatoru za obnovljive izvore. Od ukupno 28 zaposlenih, Boriša Misirača nezakonito je zaposlio 17 osoba.

  • Mini market

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 1

Piše: AZRA OMEROVIĆ  

Boriša Misirača direktor je Operatera za obnovljive izvore  energije i efikasnu kogeneraciju (OIEIEK). Sin je zamjenice glavne državne tužiteljice i potpredsjednice VSTV—a Jadranke Lokmić-Misirača. Bez obzira na brojne dokumentovane nezakonitosti u radu Boriše Misirače, on nije smijenjen niti je odgovarao za nezakonitosti koje je počinio na mjestu direktora OIEIEK-a. 

Upravni odbor ove institucije već ranije se ogradio  od njegovog ponašanja na mjestu direktora.  Čak su i inspektori Finansijske policije u izvještaju o poslovanju Operatera otvoreno ukazali zašto bi on odmah trebao biti smijenjen. Žurnal je već ranije opširno pisao o nepravilnostima u radu Boriše Misirače na čelu OIEIEK-a. 

Krajem marta, direktor Misirača je bez konkursa zaposlio sedam novih radnika. Upravni odbor Operatera za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) polovinom maja dostavio je informaciju Vladi Federacije i nadležnom Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije da ni pandemija korona virusa nije spriječila direktora ove ustanove da nezakonito zapošljava nove radnike.

U radni odnos dana 27.3.2020. godine prima dodatnih sedam radnika, potpuno netransparentno bez objavljivanja javnog konkursa na mjesta koja sistematizacijom nisu upražnjena i to: Mirna Bevanda, Ilda Čamo, Luka Drmač, Menajla Idrizović, Leo Ostojić, Emina Premilovac i Kristina Puce. Navedene osobe zaposlene u Operateru za OIEIEK protivno važećim propisima i Zakonom o radu, protivno Uredbi o postupku u prijem u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH, protivno Statutu Operatera za OIEIEK i Pravilniku o radu“, navedeno je u dopisu.

Spisak nezakonito zaposlenih radnika u OIEIEK

Prethodnih godina Vlada Federacije BiH kao i nadležno ministarstvo odlučno su ignorisali sve nezakonitosti direktora Misirače.

Sindikalna organizacija radnika Operatera za OIEIEK već je ranije upozoravala na nezakonito zapošljavanje u ovu ustanovu. I Upravni odbor, u više zaključaka, nalagao je direktoru Misirači da uskladi broj zaposlenih sa važećom sistematizacijom radnih mjesta.

Direktor Operatera za OIEIEK Boriša Misirača je tokom svog mandata u radni odnos, protivno pravnim propisima primio nekoliko osoba od kojih su trenutno u radnom odnosu Avad Bahto, Edita Hujdur, Ajla Hebibović, Edina Pandur, Mario Kraljević, Rijad Čampara, Marin Beus, Đemal Mušić, Katica Tole i Ana Krezić“, navedeno je u dopisu.

Operater za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju ima ukupno 28 zaposlenih, sa sedam novozaposlenih Boriša Misirača nezakonito je zaposlio više od polovine - ukupno 17 osoba.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...