NEMA MAME, NEMA NI FUNKCIJE: Vlada Federacije BiH napokon smijenila Borišu Misiraču, direktora Operatora za obnovljive izvore energije!

Kako javlja portal Istraga, Vlada Federacije konačno je smijenila Borišu Misiraču, direktora Operatora za obnovljive izvore energije. Smjena Misirače najavljivana je u nekoliko navrata, ali se ona sve do danas odgađala. Kako su izvještavali mediji, uprkos katastrofalnom poslovanju, nenamjenskom trošenju sredstava, nezakonitom zapošljavanju desetina ljudi, o čemu su govorili revizorski izvješaji u prethodnim godinama, čak i protivno zahtjevu Upravnog odbora, smjena direktora Misirače je odgađana sve do danas.

  • Mini market

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 2

Kao što je poznato, Boriša Misirača je sin tužiteljice i bivše potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić-Misirače, a na ovu funkciju ga je predložio Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost. Misirača je imenovan prije četiri godine, u vrijeme kada je na Sudu Bosne i Hercegovine vođen proces protiv Radončića i njegovih saradnika zbog ometanja rada pravosuđa. Nedugo nakon imenovanja Misirače, lider SBB-a je oslobođen svih opužbi.

Izvori bliski Vladi Federacije BiH tvrdili su da je jedini razlog zbog čega Boriša Misirača nije smijenjen u vrijeme kada je to tražio Upravni odbor Operatora za obnovljive izvore energije, bio strah velikog broja ministara, uključujući i premijera Fadila Novalića, od moguće osvete direktorove majke Jadranke Lokmić-Misirače, godinama jedne od najutjecajnijih osoba u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Nije nimalo slučajno, tvrde izvori iz Vlade Federacije BiH, što je direktor Misirača smijenjen samo nekoliko mjeseci nakon što je njegovoj majci istekao mandat u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, gdje je godinama bila jedna od najlojalnijih saradnica predsjednika Milana Tegeltije. Njenim odlaskom, kao i odlaskom druge potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, bitno je oslabila pozicija Tegeltije, što se jasno vidi iz posljednjih događaja, koji su rezultirali zahtjevima za njegovu smjenu.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...