MIRISI I OKUSI DOMAĆE KUHINJE: Napravite somune prema staroj recepturi i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, donosimo recept za 10 srednje velikih somuna.

  • Gastro

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 kg mekog brašna (tip 405)

4 kaškice soli

300 ml mlijeka

300 ml vode

2 suha kvasca (14 g)

10 vrhom punih kašika kremastog jogurta (ne čvrst i ne previše tečan)

ćurekot ili susam za posipanje

PRIPREMA

Zagrijte mlijeko tek toliko da bude mlako i stavite kvasac 10 minuta da nadođe.

U duboki sud stavite brašno, sol i mlijeko s nadošlim kvascem. U to dodajte jogurt i vodu i zakuhajte tijesto rukom.

Tijesto mora da bude ljepljivo.

Zatim tijesto ostavite pokriveno da nadođe dok se ne udvostruči. Rernu, skupa sa žicom ili plehom na kojem pečete, zagrijte na maksimum.

Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu, dobro nauljenim rukama otkidajte komade tijesta otprilike iste veličine. Potom tijesto podijelite na 10 manjih dijelova.

Prvo formirajte kuglu od tijesta, a zatim je dobro uvaljajte u brašno i „tapkajući“ pristima lepinju razvlačite dok ne bude debljine prsta.

Lepinje slažite na listove papira za pečenje i ostavite da još malo nadolaze dok se rerna grije. Pomoću tupe strane noža napravite kvadratiće po gornjoj strani lepinja. Možete ih malo poprskati vodom i posuti ćurekotom ili susamom, a možete ih samo posuti brašnom.

Tek kad se rerna dobro zagrijala, stavljajte prvu turu lepinja.

Lepinjama treba otprilike 7-10 minuta da se lijepo napušu i dobiju zlatnožutu boju. Čim su somuni gotovi, izvadite ih i umotajte u kuhinjsku krpu.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...