"SB" U POSJEDU DOKUMENTA; "AVAZ" JE, PO OBIČAJU, SLAGAO: Nermin Alešević, svjedok i snimatelj "Potkivanja", ispitan je u Tužilaštvu BiH zbog davanja novca MARKU PANDŽI, a ne zbog neovlaštenog snimanja! (FOTO)

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, saslušan je jučer u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kao osumnjičeni u aferi "Potkivanje". Tužiteljica Merima Nurkić, kako stoji u njenom pozivu Aleševiću, tereti ga "zbog postojanja osnova sumnje" da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi. Dakle, potpuno je neistinita, ali uobičajena lažna vijest objavljena u "Dnevnom avazu", da je Alešević "optužen za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje". On je jučer u Tužilaštvo BiH stigao u pratnji advokata Ifeta Ferageta.

  • Politika

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 2

Kao što je javnosti poznato, Nermin Alešević je prije više od godinu i pol dana dospio u fokus javnosti nakon što je portal "Žurnal" objavio snimak njegovog razgovora sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanom Tegeltijom, vođenog u jednoj kafani u Banjoj Luci. Sastanak je organizirao Tegeltijin prijatelj Marko Pandža, inspektor SIPA-e, sa ciljem da Alešević uz pomoć Tegeltije pokuša ubrzati postupak u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, gdje je mjesecima u fiokama stajala njegova prijava protiv Adnana Terzića i Amira Avdića, za koje je tvrdio da su ga finansijski oštetili. 

Na snimku koji je napravio Alešević, a objavio "Žurnal", zabilježeno je kako on daje dvije hiljade KM posredniku Pandži za, kako je ovaj kazao, "potkivanje" ljudi u pravosuđu.

Uprkos tome što je ovaj slučaj izazvao ogroman interes i ogorčenje javnosti, što su sudjelovanje Milana Tegeltije u ovoj aferi osudili predstavnici međunarodne zajednice, kao i protestima građana, cijeli skandal se okončao na pravosudnom progonu Nermina Aleševića i amnestiranju svih drugih sudionika sa snimka koji je napravio.

Milan Tegeltija ne samo da je ostao neokrznut ovom aferom nego je, praktično, preko sebi odane glavne tužiteljice Gorane Tadić iz pozadine vukao konce sa ciljem kažnjavanja nepoćudnog svjedoka Aleševića. Tako je Tadićka, da bi bila sigurna da će sve ići u željenom smjeru i epilogu, prije godinu dana s ovog predmeta uklonila tužiteljicu Biljanu Golijanin, u čiju lojalnost nije bila sasvim sigurna, a predmet "Potkivanje" predala u ruke Maje Ilić-Stupar i Merise Nurkić, tužiteljica od njenog najvišeg povjerenja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...