ANGELA MERKEL POVUKLA RADIKALAN POTEZ: Pozvala građane da prestanu putovati u...

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u poređenju s drugim velikim evropskim zemljama, s 237.936 zaraženih i 9.285 preminulih.

  • Svijet

  • 27. Avg. 2020  

  • 0

Njemačka je pozvala svoje građane da prestanu putovati u zemlje i regije za koje se smatra da imaju visoku stopu rizika od pandemije koronavirusa i objavilla je planove za strožim pravilima karantina.

“Ispostavilo se da je nesrazmjerno veliki broj putnika koji se vraćaju (iz visoko rizičnih regija) testiran pozitivno”,izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa čelnicima 16 njemačkih saveznih država.

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u poređenju s drugim velikim evropskim zemljama, s 237.936 zaraženih i 9.285 preminulih. Dnevne brojke novozaraženih u rastu su, međutim, od početka jula i ubrzale su se u posljednjim sedmicama.

U posljednjim su sedmicama lokalne epidemije koje su započinjale na svadbama, porodičnim skupovima i zabavama na plažama van zemlje ispunile naslovnice lokalnih medija i dovele su do poziva za zabranom dešavanja na kojima se ne mogu poštovati pravila fizičkog distanciranja.

Najvjerovatnije od oktobra, svi koji su bili u karantinu jer su putovali u visoko rizičnu zemlju neće imati pravo na obeštećenje zbog izgubljenih primanja, kazala je Merkel.

Njemačka ima listu visoko rizičnih zemalja i regija, od kojih je većina izvan Evrope. Nedavno je, međutim, dodala na listu brojne regije unutar Evropske unije, uključujući Pariz, francusku Azurnu obalu i veći dio Španije.

Njemačka je takođe produžila zabranu velikih dešavanja kao što su koncerti, sportska natjecanja i festivali, do kraja godine. Prethodno je bilo predviđeno da zabrana traje do kraja oktobra.

Države će također uvesti strožije limite na okupljanja u privatnim domovima, a 15 od 16 njemačkih država pristalo je na minimalnu globu od 50 eura zbog nenošenja maske gdje je to obavezno, kao što je to slučaj u prodavnicama i u javnom saobraćaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...