MOSKVA U VELIKIM PROBLEMIMA: Pompeo otkrio ko stoji iza trovanja najžešćeg Putinovog kritičara…

Američki državi sekretar Mike Pompeo izjavio je kako postoji "velika vjerovatnoća" da su trovanje ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog naredili visoki dužnosnici u Moskvi, prenosi u četvrtak BBC.

  • Svijet

  • 10. Sep. 2020  10. Sep. 2020

  • 0

"Mislim da će ljudi diljem svijeta uvidjeti kakva je to bila aktivnost. I kada vide koliko je napora uloženo u trovanje disidenta, shvatit će kako postoji velika vjerovatnoća da je to došlo iz Rusije", izjavio je Pompeo.

Dodao je da SAD još razmatra kako će odgovoriti, prenijela je Hina.

Pompeova izjava suprotna je predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je odbio osuditi Moskvu iako su čelnici iz cijelog svijeta, kao i drugi dužnosnici Trumpove administracije, krivicu svalili na Rusiju.

"Moramo to gledati vrlo ozbiljno…", rekao je Trump na pitanje novinara kako bi SAD trebale reagirati.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, mislim da je tragično. Užasno je, ne bi se smjelo dogoditi. Još nismo imali nikakve dokaze, ali pogledat ću", dodao je Trump.

NATO i Njemačka tvrde da postoje "nepobitni dokazi" da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičokom te da razmatraju sankcije na koji način odgovoriti Moskvi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ministar ekonomije Peter Altmaier razmotrili su mogućnost zaustavljanja radova na gasovodu Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke u okviru uvođenja sankcija Moskvi zbog trovanja opozicionog kritičara Kremlja Navalnog.

Njemačka se savjetuje s evropskim i NATO partnerima o tome kako da odgovori ako Rusija ne bude željela pomoći u rasvjetljavanju onoga što se dogodilo Navalnom, koji se trenutno liječi u bolnici u Berlinu.

Navalni se probudio iz kome, ali je prerano za prognozu posljedica

Navalni je prebačen na liječenje u Njemačku nakon što se prošli mjesec razbolio na letu iz Sibira za Moskvu. Njemačke zdravstvene vlasti ističu da su Navalnog pokušali ubiti nervnim agensom novičokom, prenio je Tanjug pozivajući se na Reuters.

Taj 44-godišnjak je ranije ove sedmice izašao iz inducirane kome i ljekari u berlinskoj bolnici "Charite" kažu da reagira na verbalne podražaje, ali je prerano reći hoće li imati neke dugoročne posljedice.

Kremlj je odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje Navalnog i dodao da ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi zbog ovog slučaja.

Kremlj se oglasio dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je Navalni otrovan sovjetskim vojnim otrovom te da je to bio pokušaj ubistva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je Moskva odbacila bilo kakve insinuacije da se iza napada na Navalnog nalazi Rusija te je upozorio druge zemlje da ne donose ishitrene zaključke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...