TRAŽE 50 MILIONA KM: “Željezara Zenica” tuži Vladu Federacije BiH

U Opštinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište po tužbi kompanije “Željezara Zenica” u stečaju protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nekadašnji gigant od Federalne vlade traži 50 miliona maraka, za koliko je 1998. godine umanjen temeljni kapital prilikom prodaje Kuvajtskom investicionom fondu na ime duga koji je Bosna i Hercegovina imala prema Državi Kuvajt.

  • Ekonomija

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Radnici nekadašnjeg giganta metalske industrije Jugoslavije "Željezare Zenica" u stečaju s nestrpljenjem očekuju ishod sudskog spora koji su pokrenuli pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine radi namirivanja, prema njihovom mišljenju, nezakonito oduzete imovine kompaniji u iznosu od oko 50 miliona maraka.

“Federalna vlada je 2015. čak i priznala taj dug, jer je prije toga poslala revizorsku kuću iz Sarajeva, koja je ustanovila da postoji dug od 50,2 miliona i onda su priznali taj dug”, kaže predsjednik Sindikata “Željezare Zenica” Avdija Halilović.

“Donijela je zaključak po kojem se na ime tog duga Federacije Željezari obaveze prema javnim prihodima kompenziraju i brišu, ali su za pola godine poništili”, ističe Mirza Jarić, stečajni upravnik “Željezare”.

Prilikom privatizacije Željezare 1998. godine, udruživanjem s Kuvajtskim investicijskim fondom u kompaniju "BH Steel", umanjen je bilans kompanije za oko 30 miliona dolara, kao kapital koji su Kuvajćani trebali unijeti u formirano preduzeće, koje su kasnije prodali novim vlasnicima.

Radi se o konsolidovanom dugu Bosne i Hercegovine prema Državi Kuvajt, a cijeli postupak odobrila je tadašnja Vlada Federacije.

“Tako da sam ja nekoliko puta pisao, jednom sam i bio kod resornog ministra za energiju, industriju i rudarstvo Džindića, pisao i premijeru, niko ništa…”, naglašava Jarić.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo odlično znaju i stanje dugovanja. Sjetimo se samo kad su štrajkovali radnici 'Željezare' prije nekoliko godina, kada je bio prisutan i federalni premijer, da su tada vršena sravnjivanja i da se tada tačno znalo koliko treba isplatiti Vlada FBiH. Sjetimo se da je tada obećano da će biti brzo…”, kaže novinar magazina “Žurnal” Amarildo Gutić.

Prošlosedmično ročište okončano je dogovorom da cijeli proces bude odgođen do 23. novembra. U međuvremenu, obje strane pokušat će pronaći adekvatno zakonsko rješenje koje bi zadovoljilo sve strane u sporu. Do tada, 250 radnika "Željezare" s neuvezanim stažom čeka na birou rasplet situacije i nada se konačnom odlasku u davno zasluženu penziju, a njih 70 radno je angažovano na čuvanju preostale imovine preduzeća, procijenjene na oko 120 miliona maraka.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...