EPIDEMIJA IZMAKLA KONTROLI: Stanje se naglo pogoršalo, evropske zemlje razmatraju potpuno zatvaranje...

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 30 miliona. Izrael ponovo proglašava karantin, dok Francuska i Velika Britanija uvode nove restriktivne mjere.

  • Svijet

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 0

Britanija i Francuska najavile su nove restrikcije s obzirom na to da broj novozaraženih u obje zemlje nastavlja da progresivno raste.

Na sjeveroistoku Engleske, oko dva miliona ljudi do daljnjeg neće moći da se okuplja niti sastaje mimo kuće, dok će barovima i restoranima radno vreme biti skraćeno. Nove mjere podrazumijevaju i da je dozvoljeno okupljanje do najviše šest osoba.

Francuska se sada nalazi u fazi u kojoj bilježi više od 10.000 novih slučajeva na dnevnom nivou, a poslije uvođenja restrikcija ove sedmice u Marseilleu i Bordouxu, za povratak mjera spremaju se Lyon i Nica.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge istaknuo je da rekordni skokovi broja novozaraženih na čitavom kontinentu treba da “posluže kao poziv za buđenje”. Dodao je da, iako je drastičan rast broja novozaraženih dijelom i rezultat sveobuhvatnijeg testiranja, on svakako ukazuje na zabrinjavajuću stopu transmisije u Evropi.

Od Covida-19 dosad je u svijetu preminulo najmanje 943.000 ljudi.

Najteže pogođena zemlja u svijetu i dalje su Sjedinjene Američke Države s najmanje 6.650.570 zaraženih i najmanje 197.364 preminulih, a odmah iza SAD-a, prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", nalazi se Indija s više od pet miliona oboljelih i najmanje 83.000 preminulih, te Brazil sa oko 4,5 miliona zaraženih i više od 134.106 preminulih.

Francuska i Španija sada bilježe veći dnevni rast nego tokom pika u prvom talasu proljetos.

Italija

Budući da u Italiji ponovo raste broj novozaraženih, vlasti su propisale zatvaranje svih klubova i plesnih dvorana, a obavezno je nošenje maski na svim mjestima od 18 sati do šest ujutro.

Djeca su se vratila u školu poslije šest mjeseci pauze, iako su škole u pojedinim oblastima upozorile da nisu spremne za otvaranje.

Danska

Danska je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je otvorila škole u aprilu, ali je krajem avgusta broj zaraženih počeo naglo da raste.

U Kopenhagenu i okolnim oblastima gdje se bilježi rast, barovi, restorani i noćni klubovi rade do deset sati uvečer.

Češka

Ova zemlja registrovala je 17. septembra 3.130 zaraženih u 24 sata – koliko je registrovala za cijeli mart. Ovo je bio treći dnevni rekord i Češka se time pozicionirala kao druga evropska zemlja po dnevnom rastu broja zaraženih na 100.000 stanovnika, odmah iza Španije.

Velika Britanija

Broj hospitalizovanih pacijenata duplira se svakih osam dana u Velikoj Britaniji, a širenje virusa se i dalje ubrzava. Špekuliše se o uvođenju vanrednog stanja i karantina na nacionalnom nivou, mada britanski ministar zdravlja ne želi da otkrije kakve će mjere – ako ih bude – važiti u ostatku zemlje, jer su na sjeveroistoku već uvedene.

Španija

Zvaničnici u Madridu saopštili su da svaki peti bolnički krevet zauzima Covid-pacijent i gradske vlasti pozvale su centralnu vladu da brzo i odlučno reaguje. Očekuje se da ubrzo budu saopštene nove mjere.

Situacija se, poslije privremenog popuštanja, dalje komplikuje i u ostatku svijeta, a prva zemlja koja je ponovo proglasila karantin na nacionalnom nivou je Izrael.

Ova zemlja već mjesecima bilježi progresivni rast zaraženih na svakodnevnom nivou i od danas se nalazi u drugom karantinu otkad je pandemija počela.

Stotine Izraelaca izašle su na ulice prije nego što je karantin stupio na snagu kako bi protestovale protiv uvođenja novih mjera, ali je premijer Benjamin Netanjahu upozorio da “nema drugog izbora” osim uvođenja još strožijih restrikcija.

Trenutni bilans u Izraelu je – više od 172.000 zaraženih i najmanje 1.163 preminulih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...