NAUČNA STUDIJA NESUMNJIVO POTVRDILA: Evo kakve posljedice po dijete može imati konzumiranje marihuane tokom trudnoće

Prema nalazima najnovije studije, upotreba marihuane za vrijeme trudnoće povećava rizik pojave psihotičnih stanja kod djece.

  • Zdravlje

  • 23. Sep. 2020  

  • 0

Naučnici su tokom istraživanja analizirali podatke o 11.489 djece koja su već prije bila praćena u sklopu studije adolescentnog kognitivnog razvoja mozga (ABCD).

Od navedenog broja djece majke od njih 655 konzumirale su kanabis za vrijeme trudnoće te je utvrđeno da su njihova djeca imala veći postotak psihotičnih ponašanja u usporedbi s 10.834 djece koja nisu bila izložena marihuani u maternici, piše CNN.

Ako je žena nastavila koristiti ovo opojno sredstvo i nakon što je otkrila da je trudna, negativni učinci bili su izraženiji, pokazalo je istraživanje.

Sve veći problem

Uživanje marihuane tokom trudnoće sve je češća pojava u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama poput Kanade. Prema analizi američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga, korištenje marihuane u trudnoći se više nego udvostručilo između 2002. i 2017. godine.

Velika je većina budućih majki kanabis koristila tokom prva tri mjeseca trudnoće, pokazalo je istraživanje, i to pretežno iz rekreacijskih, a ne medicinskih razloga.

Stručnjaci upozoravaju da prvo tromjesečje može biti jedno od najosjetljivijih razdoblja za razvoj mozga fetusa, kada je on najosjetljiviji na oštećenja. THC, hemijski spoj u marihuani zbog kojeg se korisnici osjećaju 'opijeno', iz majčinog krvotoka ulazi u mozak fetusa i može utjecati na njegov razvoj.

Upotreba tokom trudnoće povezana s hiperaktivnošću i autizmom kod djece

Prijašnja istraživanja pokazala su kako je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana s niskom porođajnom težinom djeteta, hiperaktivnošću, problemima s pažnjom i ostalim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod djece.

Neki naučnici su čak povezali korištenje kanabisa za vrijeme trudnoće s autizmom kod djeteta. Naime, jedno je istraživanje utvrdilo da kod trudnica koje upotrebljavaju marihuanu postoji 1,5 puta veća vjerojatnost da će roditi autistično dijete.

(SB / Index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...