"STAVIO JE SVJEDOKU METU NA ČELO": Tahirović o skandaloznom ponašanju Dodikovog fanatika

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zaražiilo je od Tužilaštva da zaštiti svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH. Upozorili su da u protivnom, svi procesi koji se vode mogu biti ugroženi jer će svjedoci biti u strahu.

  • Politika

  • 23. Sep. 2020  

  • 0

Način na koji je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka, je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni, poručio je predsjednik ovog udruženja Murat Tahirović.

"Strašno je da jedan direktor Instituta koji se bavi ratnim zločinima i zna kako proces funkcioniše i koliko je bilo teško doći do svjedoka koji je kvalitetan, na takav način degradira svakog svjedoka, ne samo onog koji svjedoči kako bi bili pripadnici srpskog naroda tuženi već i za druge svjedoke je doveo u pitanje maltene svaki proces koji bi se trebao voditi na Sudu BiH jer se od ponedjeljka kada je ta izjava izašla svaki svjedok se pita da li vrijedi da ide svjedočiti, da li će mu život biti u opasnosti, a oni koji imaju porodicu da li će mu porodica biti ugrožena ili šikanirana na neki drugi način", rekao je Tahirović za N1.

Istakao je kako je ovo "posljedica slučaja Šešelj u Haškom tribunalu, kada su Šešeljeve pristalice otkrile identitet zaštićenih svjedoka i na taj način ugrozile sam proces i te svjedoke".

"Haški tribunal je uložio maksimum da dođe do tih osoba koje su to uradile. Srbija to prikriva. Očito je to prešlo preko Drine, došlo do Kojića i on smatra da njemu u RS-u ne može niko ništa te izašao u javnost i stavio svjedoku metu na čelo. Pozivam Tužilaštvo BiH da promptno reaguje i otkrije ko je objavio podatke, da glavna tužiteljica izađe u javnost i pruži podršku svim svjedocima koji svjedoče da će Tužilaštvo stati iza i njih i na svaki mogući način zaštititi njihov dignitet. U protivnom, svaki naredni proces koji se trebaju raditi će biti vrlo upitni i vrlo teško će biti doći do svjedoka koji će svjedočiti", rekao je Tahirović.

Zahvalio se OSCE-u i OHR-u koji su odmah reagovali, a predstavnici ovog udruženja razgovarali su i sa Tužilaštvom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale te ih upoznali s najnovijim dešavanjima.

"Oni će sa svoje strane, ali ključnu podršku treba pružiti glavna tužiteljica svim svjedocima koji su u procesu koji se vode pred Sudom BiH", zaključio je Tahirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...