NEDOREČENOST TRUMPA IZAZVALA NERVOZU: Republikanski senatori obećali miran prijenos vlasti nakon izbora

Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell obećao je danas miran prijenos vlasti nakon predsjedničkih izbora, jer se predsjednik Donald Trump odbio obavezati na to u slučaju da ga 3. novembra pobijedi demokrat Joe Biden.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

"Pobjednik izbora 3. novembra bit će inauguriran 20. januara", kako je predviđeno, napisao je na Twitteru Mitch McConnell.

"Obavit će se mirna tranzicija, kao i svake četiri godine od 1792.", rekao je.

"Morat ćemo pričekati i vidjeti šta će se dogoditi", odgovorio je Trump na novinarsko pitanje: "Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obavezati na miran prijenos vlasti nakon izbora?"

Trump zaostaje za Bidenom

Trump je zatim dodao da će se "vlast nastaviti". Te njegove nejasne izjave dane su u napetom ozračju samo šest sedmica prije izbora.

Trump zaostaje u anketama za Bidenom koji je odmah reagirao na Trumpovu izjavu, podsjetivši da je aktualni stanar Bijele kuće sličnu prijetnju izrekao i prije izbora 2016. na kojima je pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Republikanski senator Mitt Romney, koji se redovito suprotstavlja predsjedniku, također je reagirao.

"Miran prijenos vlasti temelj je naše demokratije. Bez toga bili bismo Bjelorusija. Svaka naznaka nekog predsjednika da bi mogao izostaviti tu obavezu zagarantovanu ustavom nezamisliva je i neprihvatljiva", napisao je Romney na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...