UGLEDNI AUSTRIJSKI LIST "DER STANDARD" NE PREDVIĐA NIŠTA DOBRO: Putin i SPC će u Crnoj Gori imati utjecaj na novu vladu

"Tri koalicije koje žele da naprave vladajuću koaliciju u Crnoj Gori, imaju dijametralno suprotne poglede na svijet. Jedino ih ujedinjuje želja da zamijene DPS vladu Mila Đukanovića", piše jučerašnji austrijski dnevni list „Der Standard”.

  • Regija

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

„Sada počinju pregovori između tri stranke koje žele da naprave koaliciju”, navodi list i dodaje kako je „izborni savez ZBCG, sa 27 parlamentaraca, rezervoar konzervativaca, desničarskih populista, srpskih nacionalista i proruskih EU-skeptika, koji se prije svega protive vjerskome zakonu koji je usvojen prošle godine”.

„Zakon predviđa da vjerski objekti, koji su građeni državnim sredstvima ili su pripadali državi sve dok Kraljevina Crna Gora nije bila uključena u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, ponovo treba da postanu vlasništvo današnje države Crne Gore. Ovaj zakon će biti promijenjen na podsticaj nove vlade”.

Nova vlast za Crnu Goru „znači malu revoluciju, jer će zamijeniti prethodnu vladajuću stranku, DPS, koja je na vlasti od 1991. godine”, navodi „Der Standard”.

„Tri parlamentarne koalicije već su se složile da Crna Gora neće napustiti NATO i da priznavanje kosovske državne nezavisnosti neće biti dovedeno u pitanje. Dalje, oni žele da reformišu pravosudni sistem, koji je podrivan stranačkim interesima, kako bi sproveli mjere zaštite životne sredine i depolitizovali administraciju, kojom trenutno dominiraju članovi DPS-a. Prve mjere protiv korupcije treba preduzeti brzo. Dakle, imovinu svih državnih službenika i javne ugovore treba provjeriti. Međutim, kontroverzno je da prije svega stručnjake treba poslati u vladu, jer to znači da vladajuće stranke mogu biti manje odgovorne”.

List navodi da „u Crnoj Gori nikada nije bilo sveobuhvatnih reformi vladavine prava, građanima nisu zagarantovana pravična suđenja, a svako kome je bio potreban posao ili bilo koja vrsta dozvole to je, do sada, mogao najbolje postići pristupanjem DPS-u”.

Međutim, „sveobuhvatne reforme vladavine zakona – poput imenovanja novih članova Sudskoga savjeta – zahtijevaju dvotrećinsku parlamentarnu većinu. I za očekivati je da će DPS učestvovati u kompromisima”.

„Sudbina nove vlade prvenstveno će biti povezana sa ekonomskim posljedicama pandemije Covida-19, a ljetnja turistička sezona do avgusta je davala pejzaž pustih plaža. Nezaposlenost raste, također i spoljni dug. Predstoje teški mjeseci, raste siromaštvo i sve veći finansijski pritisak”.


alt

„Der Standard” piše kako postoji skepsa da se nova vlada može održati na duži rok:

„U koaliciji, koja se trenutno formira u Crnoj Gori, okupljaju se vrlo različiti svjetonazori i interesi, tako da joj mnogi već proriču kraj. Ostaje da se vidi kako liberalne proevropske građanske stranke mogu naći zajednički immenitelj sa nacionalistima”.

„Proevropske stranke u novoj vladi sada žele da obezbijede da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za nacionalnu bezbjednost budu popunjeni personalom koji je prozapadni. U regionu, a takođe iu EU, postoji zabrinutost da bi uticaj Putinove Rusije ili radikalnih nacionalističkih snaga iz Srbije u Crnoj Gori mogao da poraste učešćem ZBCG u vladi”.

„Srpske zastave su se vijorile tokom postizbornih proslava 30. avgusta. Srpski nacionalisti u parlamentu nijesu bili prisutni na konstitutivnoj śednici parlamenta tokom intoniranja crnogorske himne, jer je odbijaju. Međutim, ove političke snage nijesu dovoljno jake da mijenjaju himnu ili zastavu Crne Gore”.

„Der Standard” procjenjuje:

„U svakome slučaju, možemo očekivati promjenu kursa prema Rusiji, što je šef ZBCG Zdravko Krivokapić već najavio. Sankcije zbog aneksije Krima mogle bi biti ukinute. Takođe je sigurno da će SPC steći uticaj ulaskom srpskih nacionalističkih snaga u vladu”.

(Vijesti.ba / Antena M)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...