RUSKI REŽIM NE PRIHVATA ODGOVORNOST: "Čini se da je unaprijed isplanirana kampanja o navodnom namjernom trovanju Navalnog"

Predsjedavajući komisije za istragu uplitanja drugih zemalja u unutrašnja pitanja Rusije pri ruskoj Državnoj dumi Vasily Piskarev predložio je predsjedavajućem njemačkog Bundestaga Wolfgangu Schäubleu osnivanje radne grupe za nadgledanje istrage o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

  • Svijet

  • 25. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 0

U pismu koje je Piskarev poslao Schäubleu, poslanici su predložili da radnu grupu ili komisiju čine ruski i njemački poslanici.

“Predlažemo osnivanje zajedničke komisije ili radne grupe sastavljene od poslanika ruske Državne dume i Bundestaga, kako bi se sproveo parlamentarni nadzor istrage u vezi sa incidentom”, ističe se u pismu u koje je TASS imao uvid.

Ruski poslanici tvrde da se “čini da je unaprijed isplanirana kampanja o navodnom namjernom trovanju Navalnog, koju sprovode zapadni mediji i određeni broj njemačkih političara”.

Oni su izrazili nadu da će njemački poslanici uložiti neophodan trud da ubijede Vladu Njemačke da sprovede nezavisnu istragu i da se uključi u saradnju sa Rusijom.

“Žalimo zbog toga što čvrst okvir naših bilateralnih odnosa, koji je izgradilo nekoliko generacija ruskih i njemačkih političara, uništavaju prazne optužbe i ultimatumi protiv Rusije, uključujući i onu u vezi sa hospitalizovanjem Alekseja Navalnog”, naglašeno je u pismu.

Komisija je podsjetila da su ruski poslanici održavali bilateralne sastanke sa njemačkim kolegama na međunarodnim događajima, kao i to da su i agencije za sprovođenje zakona dvije zemlje sarađivale.

Članovi ruske Državne dume poručili su da su spremni za dalje razvijanje saradnje, te da pozivaju kolege u Berlinu da se uključe u zajedničku potragu za, kako su naveli, razumnim rješenjima koja će omogućiti da se održi postojeći okvir saradnje i da se nastavi razvijanje političkih, ekonomskih i kulturoloških veza naroda Rusije i Njemačke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...