PRIJETI I SRČANI UDAR: 11 znakova koji mogu ukazivati da je Covid-19 napao i vaše srce

Vjerovatno i vi mislite da je Covid-19 respiratorna bolesti, ali prema dosadašnjem iskustvu, on može biti i infekcija na srcu, kao i na plućima, a nova istraživanja stalno ukazuju na činjenicu da posljedice bolesti mogu biti iznimno neugodne.

  • Zdravlje

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 0

Nova istraživanja, objavljena u magazinu "The American Journal of Emergency Medicine", potvrđuju da Covid-19 pacijenti mogu doživjeti:

  • Upalu srčanog mišića - miokarditis
  • Srčani udar
  • Srčani zastoj
  • Nepravilne otkucaje srca
  • Pojavu krvnih ugrušaka

Postoje signali koji ukazuju na pojavu nekog od navedenih stanja, kako stoji na stranicama Mayo klinike, pa pažljivo pročitajte o kojima se radi.

1. OTICANJE NOGU

Ovo je jedan od simptoma stvaranja krvnog ugruška, a javlja se obično samo na jednoj nozi.

2. BOL U NOZI

U listu noge se zbog krvnog ugruška javlja tupa bol koja podsjeća na grčeve.

3. CRVENA KOŽA

„Ako je ugrušak došao u ruke ili noge, obično se javlja i promjena u boji kože, koja postaje crvenkasta ili plave boje“, pojašnjavaju stručnjaci portala WebMD te dodaju kako te promjene mogu na koži i ostati zbog štete nastale na žilama.

4. OSJEĆAJ TOPLINE U BOLNOJ NOZI

Opet se radi o krvnom ugrušku: Možete osjetiti jako i stalno grčenje u nozi, bol i osjetljivost kada na nogu stanete. Kako se stanje pogoršava, tako će koža poprimiti crvenkastu boju i postat će topla na dodir.

5. PRITISAK U PRSIMA I RUKAMA KOJI SE ŠIRI

Neugoda u grudima, kao i u sredini grudi, koja traje duže od nekoliko minuta ili dolazi na mahove. Neugoda se može osjetiti kao neugodan pritisak, stiskanje, znojenje i bol. Primijetite li bilo koji od sljedećih simptoma, odmah posjetite ljekara. Uočite li na vrijeme znakove srčanog udara, pravovremena ljekarska intervencija može vam spasiti život.

6. MUČNINA

Probavni problemi, kiselina u želucu, bol u trbuhu i mučnina mogu biti i simptomi bolesti Covid-19, ali i srčanog udara.

7. NEDOSTATAK ZRAKA

Kako je Covid-19 i respiratorna bolesti, poteškoće s disanjem mogu značiti da se radi o srčanom udaru ili Covidu-19. Svakako se obratite ljekaru ako ne možete disati.

8. HLADAN ZNOJ

Kada srce otežano radi, ulaže mnogo više truda kako bi pumpalo krv. Možete postati i anksiozni, a obratite pažnju na to koliko se znojite.

9. UMOR

Pritom se ne misli na onaj uobičajeni umor koji osjećamo na kraju teškog dana nego na potpuni nedostatak energije. To može biti signal da sa srcem nešto nije u redu.

10. NAGLA POJAVA VRTOGLAVICE

Ako primijetite ovaj simptom, odmah nazovite ljekara.

11. PALPITACIJE

One predstavljaju osjet srčane aktivnosti, a opisuju se i kao osjećaj lepršanja srca ili ubrzanog rada te preskakanja. Uz ovaj se simptom mogu javiti i poteškoće s disanjem. „Neka istraživanja upućuju kako neki lijekovi koji se koriste za liječenje Covida-19, mogu potencijalno uzrokovati komplikacije s kardiovaskularnim zdravljem“, navodi se u istraživanju.

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...