NOVA DRAMA U CRNOJ GORI: Počela kampanja na društvenim mrežama: "Il’ si Srbin ili milogorac..."

Kampanja za popis stanovništva u Crnoj Gori koji će biti proveden naredne godine, već je počela na društvenim mrežama, pišu "Dnevne novine". 

  • Regija

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 3

Dana  21. septembra formirana je grupa koja se u početku zvala “Popis: Ili si Srbin ili milogorac”, da bi četiri dana kasnije, 25. septembra, promijenila dio naziva pa nosi ime: “Zovi se imenom svojih predaka: Il’ si Srbin ili milogorac”. Naziv je na ćirilici, osim za riječ “milogorac”, koja je napisana latinicom, piše ovaj list. 

Među pratiocima ove Facebook grupe ima i onih koji misle da treba još mijenjati njeno ime pa staviti “Il’ si Srbin ili Crnogorac”, uz objašnjenje da se to mora naglasiti “kako ne bi bilo zabune da se ponovo neki Srbi pišu Crnogorcima, misleći da je to isto”.

Slijedi i poruka: “To više nije i neće biti isto, Srbi su Srbi.”

Od osnivanja do 28. septembra, dakle za sedam dana, ova grupa dobila je oko 1.900 pratilaca. Na njenoj stranici veliča se srpstvo, srpski junaci, srpska znamenja, uz ogroman broj fotografija s litija, iz raznih djelova Crne Gore, koji su “okićeni” srpskim trobojkama. Tu su riječi srpskih sveštenika, upozorenja Srpske pravoslavne crkve da se ne zaboravi ko je donio pobjedu na izborima i srušio „diktatora”, piše DN. 

Sagovornici "Dnevnih novina" kažu da je ovo tek početak i da će se Crna Gora suočiti s neviđenom kampanjom, što javnom, što tajnom, da se ostvari projektovani cilj koji je otvoreno saopštio srpski historičar Aleksandar Raković, da Srba treba da bude najmanje 40 posto.

Time bi srpskim nacionalnim inžinjeringom postali najbrojnija nacija u Crnoj Gori. Raković je izjavio da je već izvjesno da će biti 40 posto Srba te da to pokazuju njihova istraživanja, po kojima je još u martu ove godine registrovano 36 posto srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Podsjetimo, na posljednjem popisu 2011. godine bilo je oko 28 posto.

Da je popis izuzetno značajan za Srbiju, potvrdio je i njen predsjednik Aleksandar Vučić, dok Srpska pravoslavna crkva preko svojih sveštenika najavljuje da prelazi na novi zadatak - popis stanovništva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...