"SB" NA LICU MJESTA; RASULO U GRAS-u; OČAJNI RADNICI PORUČUJU: "Vozila su neregistrovana, nema nafte, molimo građane za strpljenje“ (FOTO)

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, podsjetio je da preduzeće postoji 135 godina i da su došli u situaciju da se trebaju ugasiti zbog maćehinskog odnosa bivših vlasti.

  • Ekonomija

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Sindikat Kantonalnog preduzeća GRAS danas je u centrali u Sarajevu održao konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o milionskim dugovima preduzeća, ali i o najavljenom otpuštanju radnika te pomoći Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Skupština KS je na nedavno održanoj sjednici usvojila Sporazum o rješavanju problema ovog preduzeća. Ministar saobraćaja KS Adi Kalem tada je pojasnio da se GRAS obavezuje da će postići dogovor s radnicima te povući sve tužbe protiv Kantona. Dogovor podrazumijeva i smanjivanje broja radnika. Kanton Sarajevo se, također, obavezao da će izdvojiti skoro šest miliona KM kako bi se sanirali dugovi GRAS-a prema Upravi za indirektno oporezivanje.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, podsjetio je da preduzeće postoji 135 godina i da su došli u situaciju da se trebaju ugasiti zbog maćehinskog odnosa bivših vlasti.

Čak 130 uposlenika prima minimalnu platu zbog neuplaćenih doprinosa u posljednjih devet godina, napomenuo je. Dodao je da se radi na hladnoći i vrućini sa zastarjelom opremom te čine sve da građani dobiju usluge.

"Došli smo u situaciju da je račun blokiran s tri strane - Porezne uprave FBiH, UIO-a BiH i advokata koji ih predstavlja", rekao je Muminović.

Rekao je i da plina nema, kao ni plata, te da vozni park svaki dan opada sve više.

Kada je riječ o Sporazumu s Vladom, kazao je da je historijski, "koji će ugasiti ili spasiti ovu firmu". "GRAS je tužio Kanton Sarajevo zbog razlika u cijeni sufinansiranja karti i to je glavni problem ovih dugova", rekao je Muminović.

U sporazumu se, kako je kazao, tražilo odustajanje od svih tužbi, što je Sindikatu i Upravi zasmetalo.

"Da nije tužbe, davno bi GRAS bio ugašen", poručio je predsjednik Sindikata.

Dodao je da ima dobrih stvari u Sporazumu u kojem se priznaju greške posljednjih godina i rješavanje dugova, ali da je potreban pravni mehanizam da bi sporazum bio bolji.

"Mi ostajemo bez tužbe, a oni imaju mogućnost da prekrše Sporazum", dodao je.

Muminović je istaknuo da se nada da će razum prevladati u ovoj situaciji.

"Ljudi imaju kredite, nemaju radnici plata, trpjeli smo već jednom, ne trpi nam se ponovo", poručio je Muminović.

Naglasio je da su vozila neregistrovana, nema nafte ni plina te su zamolili građane za strpljenje: "Štrajk ne dolazi u obzir, ali stat ćemo sami od sebe", piše Radio Sarajevo.

Muamer Hodžić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a, obratio se riječima kako su cijeli rat vozili te on smatra da "ne zaslužuju ovakav odnos Vlade KS".

"Da, bio bi Sporazum historijski da se ne odričemo tužbi od 300 miliona maraka", kazao je Hodžić.

Podsjetio je na mnoge ustupke koje je GRAS pravio prema gradu te napomenuo da je 40. dan blokiran račun ovog preduzeća.

"Vozila GRAS-a će stati u narednih nekoliko dana, ali to nije naš izbor, mi nemamo uslove za rad", poručio je Hodžić. "Nije pošteno ni ljudski da borci budu prevareni i ostavljeni od grada za koji su se borili."

Iako je bilo riječi o otpuštanju radnika, odnosno reorganizaciji GRAS-a i ukidanju pojedinih tužbi, poručeno je da do to toga neće doći, jer imaju manjak radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...