ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Azeri koriste turske dronove koje želi Srbija, Njemačka sve bliže nabavci izraelskih naoružanih dronova…

Azerbejdžanska vojska u Nagorno-Karabahu koristi naoružane turske dronove za koje je, navodno, zainteresirana i Srbija. O nabavi naoružanih bespilotnih letjelica se ozbiljno raspravlja i u Njemačkoj.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 0

Njemačka vojska (Bundeswehr) već dugo koristi izraelske izviđačke dronove tipa Heron, između ostalog u svojim mirovnim misijama u Afganistanu i Maliju. Odbor za proračun saveznog parlamenta odlučio je još 13. juna 2018. da od 2021. unajmi pet dronova najnovijeg tipa Heron TP. Zakup bi trajao do 2027. godine i koštao bi oko milijardu eura.

S obzirom na to da se radi o bespilotnoj letjelici koja može nositi oružje, u Njemačkoj se povela rasprava o nabavci tog oružja. O tome odluku mora donijeti Bundestag.

Ali, prije svega, evo o kakvoj je letjelici riječ:

Moćni dron iz Izraela

Bespilotna letjelica IAI Eitan koju proizvodi Izrael i koju u nešto izmijenjenom obliku izvozi pod imenom Heron TP (Turboprop) dugačka je 14 metara, s rasponom krila od 26 metara i maksimalnom brzinom 407 kilometara na sat. Može operirati na daljini do 7.400 kilometara i ostati u zraku duže od 30 sati. Maksimalna težina s teretom je 5,4 tone, a maksimalna težina tereta je 2,7 tona. Leti na visini od 14.000 metara, dakle iznad svih ostalih letjelica i aviona.

Ovaj moćni dron, za razliku od Herona 1 koji Bundeswehr već koristi, može biti opremljen oružjem, ali i letjeti i operirati bez obzira na vremenske uvjete. Heron TP je krajem jula ove godine u Izrealu uspješno obavio prvi let.

Polijetanje i slijetanje je programirano i odvija se automatski, a za dodatnu navigaciju tokom programiranog leta koristi se GPS. Interesantno je da se dronom ne upravlja palicom, već preko tastature.

Izraelskom bespilotnom letjelicom tipa Heron upravljaju dva čovjeka: pilot Remotely Pilot Aircraft i operator tereta Tactical Operator. Oba člana tima obučavaju se u Izraelu. Dok se pilot brine za opću kontrolu drona, taktički operater odgovoran je za kamere – jedan leti, drugi snima.

Nije poznato podrazumijeva li novi tip drona Heron TP i trećeg čovjeka, onog koji kontrolira i aktivira naoružanje.

Vladajući demokršćani (CDU/CSU) i socijaldemokrati (SPD) su u koalicijskom sporazumu zacrtali da će Bundestag odlučivati o kupovini oružja za bespilotne letjelice Bundeswehra tek „nakon detaljne međunarodnopravne, ustavne i etičke procjene". Pogotovo socijaldemokrati žele da naoružavanje dronova bude omogućeno samo pod određenim, strogim uvjetima.

Došlo je vrijeme za donošenje te odluke i njemačka ministrica odbrane Anngret Kramp-Karrenbauer (CDU) se žuri. Raspravu o tome potaknula je još u proljeće, a u ponedjeljak (5. oktobra), na inicijativu SPD-a, o tome je bilo riječi u Odboru Bundestaga za odbranu: saslušano je mišljenje stručnjaka s raznih područja. Čini se da zagovornici naoružanih bespilotnih letjelica za njemačku vojsku nikada nisu bili bliže svom cilju.

Konzervativci iz CDU-a i CSU-a s jedne i SPD s druge strane približili su se prošle sedmice u svojim stavovima po ključnim tačkama tog pitanja. U izvještaju o statusu rasprave iz jula Ministarstvo odbrane razradilo je neke sporne tačke na koje je ukazao SPD.

Tako je, recimo, konstatirano da bi operateri dronova uvijek morali biti smješteni „u zoni djelovanja". Jedan od razloga za to je da akcije dronovima ne bi trebale biti potpuno odvojene od borbi u dotičnoj zemlji. Ministarstvo odbrane pokušava odagnati zabrinutost da bi naoružani dronovi mogli biti korak ka potpuno automatiziranim sistemima naoružanja, navodeći da odluku o upotrebi oružja „uvijek donose ljudi". Jer, ubijanje ljudi izvan važećeg zakona proturječi „svemu onome za šta se Bundeswehr zalagao od svog osnivanja i ni u kakvom slučaju ne dolazi u obzir“.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...