PORTAL "ISTRAGA" OBJAVIO DOKAZE O VEZI TUŽIOCA ČAVKE I KELJMENDIJA: “Reci N. K. da dođe do mene”

Telefonski razgovori presretnuti 2011. godine, dokazuju kako je Čavka, preko ugostitelja Ene Riča, ugovarao sastanke s Naserom Keljmendijem. Oleg Čavka vodio je više istraga protiv Keljmendija, ali ga nikada nije optužio. Čavka je svjedočio protiv tužioca Bože Mihajlovića, koji je istraživao Keljmendija. Poslije suspenzije Mihajlovića, Čavka je preuzeo spis i obustavio istragu protiv osumnjičenih u tom predmetu.

  • Mini market

  • 11. Okt. 2020  12. Okt. 2020

  • 1

Piše: AVDO AVDIĆ

Državni tužilac Oleg Čavka održavao je stalne i prijateljske kontakte sa Naserom Keljmendijem, presuđenim narko bossom i osobom sa crne liste SAD-a, koji se ove sedmice vratio u BiH, nakon što je izdržao šestogodišnju kaznu na Kosovu. Čavkine veze sa Keljmendijem zabilježene su još 2011. godine tokom operacije Obavještajno sigurnosne agencije BiH sa Almirom Džuvom na čelu. Tada su, naime, sigurnosne agencije BiH pratile Keljmendija i sarajevskog ugostitelja Enesa Ribića poznatog po nadimku Eno Rič, vlasnika kafane u centru Sarajeva u kojoj je stalno boravio državni tužilac Oleg Čavka. Upravo je Ribić bio Čavkin kurir koji je prenosio poruke narko bossu Naseru Keljmendiju, ali i drugim kriminalcima koje je “obrađivao” tužilac Čavka. Prvi zabilježeni relevantni razgovor vođen je 24. marta 2011. godine. U 9 sati i 35 minuta Ribića poziva državni tužilac Oleg Čavka.

Čavka: Šta ima?

Ribić: Svašta ima, spominjemo te, sjedimo, eto

Oleg Čavka: Ej, možeš li doći do nogometnog kluba na Ilidži

Ribić: Kojeg?

Čavka: NK Ilidža

Ribić: A đe je to, mislim, zar nije to Igman. Odakle NK Ilidža?

Čavka: Kod Casa Grandea

Ribić: Kod Casa Grandea NK Ilidža? A šta da radim tamo?

Čavka: Da dođe Klub do Tužilaštva do mene u ponedjeljak ili petak

Ribić: Sljedeće sedmice?

Čavka: Ja

Ribić: Pa, zar postoji NK Ilidža, ba?

Čavka: Jesi glup

Ribić: Aaaa, skontao, čovječe, bolan. U koliko sati?

Čavka: Tamo 9-10

Ribić: Izjutra 9-10

Čavka: Ja

Ribić: Znači, u ponedjeljak ili petak

Čavka: Da. On ipak treba da svjedoči

Ribić: Dobro, drug moj. Doći ćemo skupa

Čavka: Ne, ne

Ribić: Neću ja ulaziti, nema problema

Čavka: To je to

Ribić: Nikakav, lafe, problem. Moram ti potvrditi, jel de?

Čavka: Ja. Može s Kočom ako hoće

Ribić: Aha

Čavka: On mi je svjedok ono što smo pričali kad je sa mnom razgovarao ovdje.

Ribić: Aha. Ma, ja, i onaj drugi svjedok je isto tako u tom predmetu SK.

Čavka: Isto. Ono što smo pričali u onoj mjeri kako smo dogovorili. Eto, samo oko svadbe one.

Ribić: Ma, ja

Pola sata nakon ovog razgovora Eno Rič poziva Nasera Keljmendija.

Ribić: Čuo sam se sa onim prijateljem dolje što smo bili kod njega, pa kaže da se vidimo ti i ja danas da kafu popijemo

Keljmendi: Može

Ribić: Kad ćeš ti, u koliko?

Keljmendi: Kad ti hoćeš, gdje hoćeš. Samo reci, tu sam

Ribić: Đe tebi odgovara?

Keljmendi: U pola dvanest kod Fadila

Odmah nakon što je dogovorio susret s Keljmendijem, Enes Ribić šalje Olegu Čavki SMS: „Čuo sam se, vidjet ću se s njim danas u pola 12, pa ću ti javiti kad će, a naravno i da i će on sam ili sa onim ili sa mnom, s tim što ja neću niti ulaziti, niti se pojavljivati. Ok?”

Čavka odgovara sa „Ok“.

Istog dana oko podne Enes Ribić se nalazi sa Naserom Keljmendijem. Olegu Čavki ponovo šalje SMS: „Lafe, mi smo skupa. Pita on kako tebi odgovara da dođe. Sam bi on, da nema nikoga. Da svakako malo porazgovarate, a odgovara mu u ponedjeljak u 10 h. Uglavnom, kako ti kažeš. Odgovori mi ok“

Desetak minuta poslije, odnosno u 12 sati i 6 minuta tog 24. marta 2011. godine Čavka odgovara Enesu Ribiću.

„Ok. Ponedjeljak, 10 kod mene“.

Istraga.ba saznaje da je na tom sastanku Oleg Čavka sa Naserom Keljmendijem „usaglašavao“ njegovo svjedočenje protiv Zijada Turkovića, vođe druge mafijaške skupine koja je bila u sukobu sa Keljmendijevim klanom. Godinu kasnije Naser Keljmendi će se u sudnici Suda BiH pojaviti kao svjedog Tužilaštva BiH u predmetu protiv Zijada Turkovića. Keljmendi je svjedočio o tome kako ga je Turkovićeva kriminalna skupina pokušala ubiti dok je bio na svadbi svoga sina Elvisa. Na tom ročištu Tužilaštvo BiH je zastupao Oleg Čavka.

alt

Keljmendi svjedoči protiv Turkovića

Peti je dan jula 2011. godine. Naser Keljmendi u 21 sat i 36 minuta poziva Enesa Ribića i predlaže mu da popiju kafu.

Keljmendi: Samo da ti kažem, uzeo sam ti ja ono, kod mene ti je, pa ako hoćeš naleti sada, ako hoćeš ujutro kad ti odgovara.

Ribić: Pa, ja konto, mogu sad kafu da popijemo.

Keljmendi: Hajde, a znaš đe sam ti. U Sobranju, ondje kod policijske stanice stare, onaj parking iza. Kafić Sobranje se zove.

Ribić: Ok. Naći ću

Sat i po kasnije, Ribića poziva državni tužilac Oleg Čavka.

Čavka: Šta radiš, đe si to?

Ribić: Bogami, ja na Ilidži. Kafić na Ilidži.

Čavka: Kakav?

Ribić: Fin, pravo

Čavka: Ti se pravo navadio dolje. S kim si?

Ribić: S prijateljem našim

Čavka: Aha, dobro. Hajde, ništa. Prolazio ti ja pored kafane

Ribić: Pa, imaš li u planu naletiti ovamo?

Čavka: Nisam, nisam. Samo prolazio.

Ribić: Trebao si mi prije javiti

Čavka: Vidimo se

Državni tužilac Oleg Čavka je, podsjećamo, uvijek zaduživao predmete protiv Nasera Keljmendija. U svojstvu kantonalnog tužioca Čavka je „istraživao“ na koji način je kosovski biznismen Naser Keljmendi stekao bh. državljanstvo. U septembru 2007. godine Čavka je, opet u svojstvu kantonalnog tužioca, ispitivao Keljmendija u vezi sa ubistvom sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. No, unatoč brojnim „istragama“, Keljmendi nikad nije optužen za bilo koje krivično djelo pred bh. pravosuđem.

Nakon što je unaprijeđen za državnog tužioca, Čavka je počeo istrage protiv klanova koji su bili u sukobu sa Naserom Keljmendijem, a ovaj narko boss mu postaje svojedok optužbi. Istodobno, državni tužilac Božo Mihajlović otvara istragu protiv Keljmendija zbog sumnje da je organizovao i platio ubistvo Ramiza Delalića Ćele. No, potom slijedi obrat. Državni tužilac Božo Mihajlović je suspendovan zbog optužbi da je zloupotrijebio položaj. Ključni svjedok protiv njega postaje tužilac – Oleg Čavka.

Zbog suspenzije tužioca Mihajlovića, Gordana Tadić je sve njegove predmete presignirala drugim tužiocima. Predmet protiv Keljmendija preuzeo je tužilac – Oleg Čavka. Istraga protiv osumnjičenih u tom predmetu ubrzo je obustavljena. I Naser Keljmendi se u BiH ove sedmice vratio kao slobodni građanin.

(Tekst prenosimo sa portala Istraga.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...